İnsan hakları grupları, yapılan değişiklikleri 'muğlak olmakla' eleştirdi; ifade özgürlüğü ile mahremiyet haklarının ihlal edilebileceği uyarısı yaptı. 

Yeni ceza kanununun yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Yasaya göre ayrıca görevdeki bir cumhurbaşkanına yönelik hakaret, üç yıla kadar hapis cezasına yol açabiliyor.

Hukuk ve İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Edward Hiariej, yeni kanunun uygulanmasının bir yıl içinde mümkün olduğunu ve eski kanundan yenisine geçişin en fazla üç yıl alacağını kaydetti.

Birlikte yaşamaya 6 ay hapis

AP haber ajansının ulaştığı yasa metninde, evlilik dışı cinsel ilişkinin bir yıl hapisle ve birlikte yaşamanın altı ayla cezalandırılacağı belirtiliyor. Zina suçlamalarının eşleri, ebeveynleri veya çocukları tarafından yapılan polis raporlarına dayanması gerektiği ifade ediliyor. 

Yasa, doğum kontrolünün teşvik edilmesinin ve dine küfretmenin yasa dışı olduğunu belirtiyor. 

Görevdeki cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısına, devlet kurumlarına ve ulusal ideolojiye hakaret yasağı da yeniden düzenleniyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, kamu liderlerini eleştirmeyi cezalandıran yasaların uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Kürtajın suç olduğunu belirten kanun, fetüsün 12 haftadan küçük olması koşuluyla, hayati tehlike arz eden tıbbi durumları olan kadınlar ve tecavüz için istisnalar ekliyor.

'LGBTQ için bir zafer'

Diğer yandan yeni yasanın 'LGBTQ için bir zafer' olduğu yorumları yapılıyor. Parlamentodaki oturumda milletvekilleri, İslami gruplar tarafından önerilen ve eşcinsel ilişkiyi yasadışı hale getirecek bir maddenin yürürlükten kaldırılmasını kabul etti.
Komünizmi yayana 4 yıl hapis

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu ve diğer grupların, idam cezasının kaldırılması yönündeki çağrılarına rağmen uygulamanın devam edeceği kaydedildi. 10 yıllık bir süre içinde hükümlünün iyi hali göz önüne alınarak , ölüm cezası ömür boyu hapis ya da 20 yıl hapis cezasına çevriliyor.

Tasarıya göre vatandaşlar Marksist-Leninist ideolojiyi takip eden örgütlerle ilişki kurmaktan 10 yıl, komünizmi yaymaktan ise dört yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

"Turizme zarar verir"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Endonezya araştırmacısı Andreas Harsono, Bali ve Cakarta gibi turizm bölgeleri de dahil olmak üzere pek çok otelin ziyaretçilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını kaydetti.

Harsono, "Bu yasalar polisin rüşvet almasına, yetkililerin örneğin dine hakaret yasasıyla siyasi muhalifleri hapse atmasına izin veriyor" dedi.

Protestolara neden oldu

Hollanda'dan 1845 yılında bağımsızlığını kazanan Endonezya, dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi. 

Ülkede ceza kanununda köklü değişiklikler yapmak için girişimlerde bulunuldu. Bir önceki taslak metin 2019 yılında yasalaşmak üzereyken ülke çapında protestolara neden olmuştu. O dönemde yasanın özellikle ahlak ve ifade özgürlüğünü düzenleyen kurallarının sivil özgürlükleri kısıtladığını belirten on binlerce kişi sokağa dökülmüş, gösteri yapan öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı.

Yasayı eleştirenler, o dönemden bu yana düzenlemede fazla bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekerken, hükümet değişikliklerle ilgili son aylarda halka görüş sorulduğunun altını çizdi.

Parlamento çalışma grubu Kasım ayında tasarıya son şeklini verdi ve milletvekilleri tasarıyı oybirliğiyle onayladı.