Erzurum, büyük ve önemli bir spor ve kültür buluşmasına ev sahipliği yapıyor, ancak konu üzerinde henüz yeterli bir bilgimiz bulunmuyor. Bütün bilinen kar üzerinde kayma yarışmalarının yapılacak olması. Günlük siyasi kısır çekişmelerden uzaklaşarak, ülkemiz için önemli bir etkinlik olan bu yarışmalar hakkında biraz daha bilgimizin olması yararlı olacaktır.

          Etkinliğin adı “Erzurum 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları – Winter Universiade” dir.

Universiade (Üniversite Oyunları) kelimesi, üniversite öğrencilerinin olimpiyatları anlamına gelen Üniversite (university) ve Olimpiyat (Olympiad) kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Her iki yılda bir farklı ülkede ve kentte düzenlenen bu oyunlar her sene dönüşümlü olarak, Yaz ve Kış Oyunları olmak üzere iki kategoride yapılmaktadır.
         Bu sene Erzurum’da 25.si yapılacak olan “Kış Oyunları” ilk kez 1960 da Chamonix (Fransa)’da,  “Yaz Oyunları” ise 1959 da Torino (İtalya)’da yapılmıştır.
Gelecek Kış Oyunları 2013 yılında Maribor (Slovenya) , 2015 yılında Granada (İspanya)’da yapılacaktır.

Erzurum’da yapılacak olan yarışmalara 57 ülke katılıyor. En fazla sporcuyla katılacak ülkelerin başında 263 kişi ile Rusya geliyor. Onu Türkiye 234, Çin 157 kişi ile izliyor. Bazı ülkelerin katılım, konaklama ve hatta ulaşım giderlerinin dahi Türkiye tarafından karşılanacak olması, ileride tartışma konularından birini oluşturacaktır.

 

AÇILIŞ ŞÖLENİ

Cemal Gürsel Stadyumunda 27 Ocak Çarşamba günü yapılacak olan açılış töreninin gerçek bir şölen ile başlaması amaçlanıyor. Bir kar tanesinin yolculuğu ile başlayan açılış törenini; ciritli atlılar, stadyum üzerinde uçan Selçuklu Kartalı, Orta Asya’da Yenisey Irmağından başlayıp Erzurum’da sonlanan Türk kavimlerinin göçleri, Kaf Dağı Mitolojisi, Nart Destanı, Mehteran Bölüğü, Mevlana ve Mevlevi Semaları, ebru yapımı, Sarıkamış ve Nene Hatun’a uzanan bir uzun ve büyük yolculuğun resmedilmesi düşünülüyor.

 

YARIŞMA DALLARI

Bir kısmına alışık olduğumuz yarışmalar şu 11 dalda düzenleniyor :

Alp Disiplini; yetenek ve hızı birleştiren, Slalom bayrakları arasında kayarak ve dönerek inilen beş daldan oluşmaktadır.

Biathlon; Kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği bir kış sporudur.

Buz Hokeyi; sporcuların ellerindeki çubuklarla, pişirilmiş kauçuk topları karşı kaleye yollamak için yaptıkları bir takım sporudur.

Curling; çocukken oynadığımız, yassı bir taşı, ilerideki çizgiye en yakına düşürmeyi ve diğer taşları çizgiden uzaklaştırmayı amaçlayan oyuna benzemektedir. Bu oyundaki taş tamamen teknik bir hüviyet kazanmıştır, El ile tutulan tutamağı üzerinde; hızı, yönü, elden bırakma mesafesini ölçen elektronik aygıtlar bulunmaktadır. Ellerinde ufak süpürgeler tutan oyucular, yollanan taşın önünü süpürerek, buzlanma ve erime sürecine etki ederek, hız ve yönü ayarlamaya çalışmaktadırlar.

Kayakla Atlama; dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde inmeyi içeren gösterişli bir spor dalıdır. Yarışmaların en ilgi çekici yapılarından olan “atlama kuleleri” daha şimdiden yarışmaların ve Erzurum’un simgelerinden biri olmuştur. Sarıdağlar Şirketi tarafından başarı ile bitirilen ve K 125 ve K 95 olarak anılan bu kuleler, İstanbul ile özdeşleşen boğaz köprülerine denk bir güzellik yaratmaktadır. “Doğunun Sınırtaşı” olarak tanımlanan Erzurum ve “Doğunun Sınırtaşı, Erzurum’un Dadaşı” olarak tanımlanan Erzurumlu bu eserler ile yeni değerler kazanmıştır. Atlama kulesinin tepesi deniz seviyesinden 1995 metre yüksekliktedir.

Kayaklı Koşu; sporcuların uzun ve düz adımlarla ve süratle kayarak, önceden belirlenmiş patikalarını sadece birbirlerini sollayarak geçebildikleri bir yarışma türüdür.

Kuzey Kombine; kayaklı atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmiş halidir.

Snowbord; ayakların bağlı olduğu geniş, kayak benzeri bir kayıcı alet üzerinde hız, eğim, dönüş ve atlama becerilerinin yapıldığı bir spor türüdür.

Serbest Stil Kayak; küçük çıkıntılarla dolu yüksek bir tepeden aşağı doğru kayarken iki rampanın üzerinden atlama kuralına dayalıdır. Aerial stili ise bir rampa üzerinden atlayıp havada dönüşler ve spinler yapmayı içerir.

Artistik Paten; paten ile yapılan, teknik ve estetiği bir araya getiren artistik patinaj atlayış, dönüş ve spirallerin bir karışımıdır.

Short Track; kısa kulvar yarışlarında şerit işaretleri olmayan bir daire içinde yarışan altı patenci vardır. Çarpışmalara sık rastlanır. Ayrıca kısa parkurlarda düzenlenen dört kişilik takımların katıldığı bayrak yarışları da vardır.

 

YARIŞMALARIN MASKOTU VE AMBLEMİ : KANKA

         Yarışmaların maskotu; çift başlı “Selçuklu Kartalı”dan esinlenerek yapılan bir formdur. Kartal, Orta Asya ve Şaman geleneğinden beri süregelen bir güç göstergesi olarak kabul edilmektedir. Çift başlı kartal, çeşitli Türk kavim ve devletleri ile Selçuklu İmparatorluğu bayraklarında, İslam yapılarında yer almaktadır. Erzurum’da Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi bina yüzeyinde muhteşem taş oymaları olarak bulunmaktadır. Maskotun; yumuşak çizgilerden oluştuğu ve Walt Disney’in çizgi film karakterlerini çağrıştırmasına  rağmen, gençliği ve sporu karakterize eden ilginç ve hoş bir motif olarak kabul edilmelidir. Bu karaktere isim ararken önerilen “dadaş” , “huma kuşu” yanında, kardeş veya kan kardeşi anlamında kullanılan “kanka” sözcüğü kabul edilmiştir.

Ülke ve bölgenin tanıtımı ve ticari kazanımı için büyük önemi olan, maskot ve amblemlerin orijinal yapım, tanıtım ve satımına yönelik işlemlerin hala yapılamamış olması büyük bir noksanlıktır.

         Yarışmaların logo’su ise yivli ve döner minaresi ile Erzurum’un simgeleri olan Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi’nin modernize edilen minare görünümünden oluşmuştur.

 

KANKA HAMSİ’YE KARŞI

         İçinde bulunduğumuz 2011 yılı içinde Türkiye’de yapılacak uluslararası spor karşılaşmalarından bir diğeri de 24 Temmuzda Trabzon’da yapılacak olan; “Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları” olacaktır. Trabzon’da yapılacak olan Olimpik Oyunların maskotu “hamsi” olarak seçilmiştir. Başında yöreye yönelik bezi ile çizilen Trabzon’un hamsisi ile Erzurum Kış Oyunlarının “kanka” sı, “Erzurum Barı” ve “Karadeniz Horonu”nu birlikte oynayacaklardır. Elazığ’ın “gakkoş”u “delilo” yu, Diyarbakır’ın “Halay’ı, esmerim”i, Ege’nin “zeybek”i, Trakya’nın “Hora ve karşılamaları”  bölünmez birliğimiz ve bütünlüğümüz içinde, el ele, kol kola oynanacaktır.

 

 

Av.A.Erdem Akyüz

Hukukun Egemenliği Derneği

Genel Başkanı