Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, düzenlemeyi yerinde bulduğunu belirterek, "İş adamlarımız işini kurtarırken eşini, eşini ikna ederken de işini kaybetme ikileminden kurtuldu" dedi.

Şirketlere alınan veya işletme adına kefil olunan krediler için "eş rızası" istenmesinin ticareti yavaşlatacağını ve iş adamlarını sıkıntıya sokacağını hükümete ilettiklerini belirten Bezci, kanunların amacının düzen sağlayarak hayatı kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Bezci, şunları kaydetti:

"Kanunlar, ticaret hayatını hızlandırmaya yönelik olmalıdır. Eşin rızasını alarak iş yapmak ticaret hızını da yavaşlatacaktı. Eşine bağlı bir iş temposu birçok iş adamı için kabus olabilirdi. İş adamımızın, bir banka kredisine kefil olacağı zaman, eşinin yazılı rızasını alması ticari hayatın olağan akışına uygun olmadığı gibi, işi eve taşıyarak aile içinde anlaşmazlıkların yaşanmasına da yol açacaktı."
   
"Ticari hayatı aksatıyordu"
   
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, düzenlemenin esnaf için yarattığı sorunları Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ilettiklerini, kaldırılmış olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Palandöken, şöyle konuştu:

"Bu uygulama ticari hayatı aksatıyordu. Esnaf Kredi ve Kefalet kooperatiflerindeki kredi dosyaları birikmeye başlamıştı. Esnaf, kredi alamayınca tezgahları çalışamaz hale gelmişti. Yasanın yürürlüğe girmesi ile mesleki faaliyetlerle ilgili Hazine destekli esnaf kredisi kullanımlarında da eş rızası uygulaması kaldırılmış oldu."
   
"Ailelerde huzursuzluk yaratıyordu"
   
OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin de uygulamanın özellikle çok ortaklı şirketler açısından sıkıntı yarattığını, kaldırılmasını isabetli bulduklarını belirtti.

Kredilerde eş rızası aranması nedeniyle ailelerde huzur kalmadığını ifade eden Keskin, "Şiddetli geçimsizlik içerisinde olan ancak henüz boşanmamış aileler vardı. Böyle bir durumda eş rızası isteniyordu. Bu da direkt şirketlere yansıyordu" dedi.



AA