Geçirdiği kötü sezonun ardından seçime giden Galatasaray Kulübü'nün 34. başkanı Ünal Aysal oldu. Olağanüstü genel kurulda toplam 2998 oya ulaşan Ünal Aysal, Adnan Polat'tan boşalan görevi rekor bir oyla doldurdu. Aysal ayrıca Sarı-Kırmızılı kulübün 160 yıllık tarihinde en fazla oy alan başkan olarak büyük bir zafere imza attı. Aysal'ın 15. sandık açılınca kulübün kuruluş tarihi olan '1905' oyla başkanlığı garanti altına alması günün en büyük sürpriziydi. Adaylardan Turgay Kıran 573, Mehmet Helvacı 397 oy aldı.

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda gerçekleştirilen genel kurulda, başkan adayları Mehmet Helvacı, Turgay Kıran ile Ünal Aysal, oy verme işlemi öncesi üyelere hitap etti. Saat 10.00'da oylamaya geçildi. Beklentilerin altında bir katılımın olduğu seçimde oy kullanma hakkına sahip 6 bin 988 üyenin 4017'si sandığa gitti. Sandık başına giden ilk aday, 3 numaralı sandıkta oy kullanan Mehmet Helvacı oldu. 14 numaralı sandıkta Ünal Aysal, sonra 4. sandıkta Turgay Kıran oylarını attı. Oy kullanacağı salona geldiğinde arkadaşlarınca kendisi için hazırlanan oy zarfını alan Turgay Kıran, "Komplo yok değil mi? İçinden sarı oy pusulası çıkmasın." diye espri yaptı. Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç ile eski bakanlardan Fikri Sağlar da genel kurula geldi. 24 ayrı sandıktaki oy verme işlemi saat 15.00'e dek devam etti. Üyeler, Mehmet Helvacı için kırmızı, Ünal Aysal için sarı, Turgay Kıran için de gri renkli oy pusulalarını kullandı. İlk olarak açılan 15 sandığın ardından oyların yüksek çoğunluğunu alan Ünal Aysal başkanlık koltuğunu garantiledi. Aysal, geçtiğimiz kongrede Adnan Polat'ın aldığı 2944 oyu geçerek 2998 oya ulaştı.

Turgay Kıran ile Mehmet Helvacı sonuçları salonda takip ederken, Ünal Aysal Galatasaray Adası'ndan izledi. 20. sandığın açılmasının ardından Ünal Aysal, oyların sayıldığı Tevfik Fikret Salonu'na alkışlar arasında 'başkan' tezahüratlarıyla girdi. Galatasaray'da yenilenen kulüp tüzüğüne göre, Ünal Aysal ilk kez 3 yıl için göreve geldi. Eski tüzüğe göre başkanlar 2 yıllık dönemler için seçiliyordu.

Yüksek Liyakat Madalyası sahibi

İstanbul 1941 doğumlu olan Ünal Aysal, liseyi 1960'ta mezun olduğu Galatasaray Lisesi'nde, yükseköğrenimini İsviçre–Neuchatel Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 1960'ta çalışma hayatına başlayan Aysal, 1970-72 arasında Koç Holding bünyesindeki Ram Dış Ticaret Şirketi'nde ihracat koordinatörüydü. 1974'te Unit International'ı kurdu. 1984'te petrolün yanı sıra elektrik üretimi ve anahtar teslim santral inşa ve finansmanı projelerinde ihtisaslaştı. Turizm sektörüne de giren Aysal, 1.000 kişinin çalıştığı Unit Group'un çatısını oluşturan 23 şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Ardından bazı yatırımcı Avrupa şirketlerinin yönetim kurullarında da faal üye oldu. 1999 yılında, Türkiye'yi yurtdışında en iyi temsil eden işadamlarından biri olarak, Bakanlar Kurulu kararı ile cumhurbaşkanı tarafından verilen 'Yüksek Liyakat Madalyası' ile onurlandırıldı. İktisadi Araştırmalar Vakfı, Tez Değerlendirme Yarışması'nın sponsorluğunu üstlenen Aysal'ı, her yıl yapmış olduğu katkılardan dolayı şeref üyeliğine seçti.

Ünal Aysal'ın listesi

Asil: Semih Haznedaroğlu, Ali Dürüst, Sedat Doğan, Celal Gürcan, Mete Başol, Refik Arkan, Adnan Öztürk, Ali Gürsoy, Aka Gündüz Özdemir, Adnan Nas. Yedek: Ahmet Ocaklı, Abdurrahim Albayrak, Emir Sarıgül, Mehmet Cibara, Necati Demirkol.


Üyelere teşekkür etti; 'Uzlaşmacı ve el uzatan olacağız' dedi

Galatasaray Kulübü olağanüstü seçimli genel kurulundaki seçimden başkan olarak çıkan Ünal Aysal, kürsüye çıkarak üyelere teşekkür konuşması yaptı. Başkanlık döneminde herkese ihtiyaç duyacağını anlatan Sarı-Kırmızılıların 34. başkanı, "Senelerimi verdiğim bu çatının altında nihayet çok büyük bir şerefe nail oldum. Bugün özel bir gün. Bize gösterilen teveccüh, hem güç verdi hem de sorumluluklarımızı artırdı." dedi. Bunun bilinciyle çalışarak camiaya layık olmaya çalışacaklarına dikkat çeken Ünal Aysal, "Geçmiş yönetime de teşekkür ediyorum. Adnan Polat'ın kulübümüze yaptığı hizmetleri unutmamak gerek. Bu yarışta beni yalnız bırakmayan Helvacı ve Kıran'a da teşekkür etmek istiyorum. Uygarca ve dostça bir yarış izlediniz. Sizlere ileriye dönük sadece bir vaatte bulunabilirim: Başarı, başarı, başarı..."

Galatasaray TV'ye değerlendirmede bulunan Ünal Aysal, neticenin teşvik edici ve cesaretlendirici olduğunu vurguladı. Bunun kendilerine büyük bir sorumluluk verdiğine işaret eden Aysal şöyle devam etti: "Kulübümüzü layık olduğu yere getireceğiz. Uzlaşmacı ve el uzatan olacağız. Güç, birlikten doğar. Bazı ayrılıklar olabilir. İlk hedef, camiayı toparlamak olacak." Aysal, katılımın 4.017'de kalmasını da yorumladı: "Ben hep daha fazla olsun istedim. Üyelerin katılımı, kulübü ne kadar sahiplendiklerinin bir göstergesidir. İlerleyen zamanlarda daha bilinçleneceğiz. Kulüp, üyelerle gelişir. Ne kadar katkı olursa o kadar iyidir. Diğer seçimlerde umarım daha fazla katılım olur."

Oy farkına bakıldığında orantı olarak en yüksek oranda oy aldığını kaydeden Ünal Aysal, "İlk yüz günde acil işlere bakacağız. Bir senelik sürede kurumu hedeflerine yönelteceğiz. Üç sene zarfında ise kendisini kanıtlamış ve başarıya ulaştırmış bir yönetim olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Başarısız bir dönem geçirdiklerini ve çabuk toparlanacaklarını aktaran Aysal, sözlerini şöyle tamamladı: "Şampiyon olmak için çalışacağız. 18 tane takım var. En iyi dereceye ulaşmak için tedbirlerimizi alacağız."

Polat ve kurmayları, kongreye gelmedi

27 Mart'ta yapılan Mali Genel Kurul'da yönetimi idari açıdan ibra edilmeyen eski Başkan Adnan Polat, dünkü genel kurula gelmedi. Daha önce üyelere sitem eden Polat'ın yanı sıra yöneticilerden Yiğit Şardan, Işın Çelebi, Ali Haşhaş ve Murat Yalçındağ gibi isimler de kongreye Tevfik Fikret Salonu'nda yoktu. Polat, dün sabah saatlerinde Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar'a, telefonla ulaşarak, "Sesim kısıldı, hasta olduğum için kongreye katılamayacağım." dedi.
Üstünel, görev almayı düşünmüyor

Adnan Polat'ın başkanlığı döneminde futbol şube sorumluluğu yapan ve kaliteli oyuncuları Sarı-Kırmızılı takıma kazandıran Haldun Üstünel, bu dönem yöneticilik yapmayı düşünmediğini söyledi. Üstünel, "Ünal Aysal, G.Saray'ın zor gününde hizmet amaçlı başkanlığa talip olmuş bir insan. Liseli lisesiz ayrımı yapmamak gerekli. Bu dönemde gelen yöneticilik tekliflerini reddettim. Uzun bir süre görev yapmayı düşünmüyorum." diye konuştu.
Liseye tanınmış simalar akın etti

Galatasaray'da siyaset, spor ve iş dünyasının birçok önemli ismi Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'na akın etti. TBMM eski Başkanı ve Milletvekili Köksal Toptan, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sanatçı Candan Erçetin ve Erol Günaydın, eski başkanlar Mehmet Cansun, Faruk Süren, Selahattin Beyazıt ile eski yöneticilerden Ergun Gürsoy ve eski futbolculardan Emre Aşık, Bülent Korkmaz ve Tanju Çolak oylarını kullandı.