Patili dostlarımızın uzun, sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve yaşlılık dönemlerinde farklı sağlık sorunları yaşamalarının önlenmesi için doğru mama seçimi yapmak kritik bir öneme sahiptir. Bizlerin tüketimine yönelik olarak hazırlanan ürünlerin içindekiler kısmında olduğu gibi köpek mamaları ve kedi mamaları içerisinde ne bulunduğu da bu kısımdan kontrol edilebilir. Köpek maması seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu mama içerisinde köpeklerin sağlığı açısından zararlı olabilecek maddelerin bulunmamasıdır. İçerik kısmında ilk sırada et yazılması mama içeriğinin çoğunluğunun et olduğu anlamına gelir.

0-12 ay arasında olan patili dostlarımız için seçilen köpek mamalarının besin değeri, mineral ve vitamin açısından dengeli olmasına özen gösterilmelidir. Bu evcil dostlarımızın ileri yaşlarda sağlıklı olması açısından oldukça büyük bir önem taşır. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda yaş mama takviyesi yapılması henüz dişleri çıkmamış olan yavruların beslenme programlarının desteklenmesini sağlayabilir.

1-7 yaş aralığındaki yetişkin köpeklerin enerji ihtiyacı daha fazladır. Buna bağlı olarak seçilen mamaların yetişkin köpeklerin enerji ihtiyacını karşılayacak özelliğe sahip olmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte yetişkin köpekler söz konusu olsa da ırksal farklılıkların enerji ihtiyacında farklılığa neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle köpek maması seçiminde ırksal özellikler de dikkate alınmalıdır.

7+ dönemdeki yaşlı köpeklerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak özel üretilen yaşlı köpek maması çeşitleri aynı zamanda yaşlanmanın etkilerini geciktirici özelliğe sahiptir. Bu dönemde köpeklerin enerji ihtiyacı azalır. Eğer kalori yönünden zengin mamalar tercih edilirse yeterince enerji harcayamayan köpeklerin kilolarında artış gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.

Köpek Maması Seçerken Yaş Ve Irk Ayrımını Göz Ardı Etmeyin

Köpek mamaları seçiminde yaş ayrımının yapılması kadar önemli olan bir diğer konu köpeğin ırksal özelliklerinin dikkate alınmasıdır. Küçük, orta, büyük ve minyatür ırklara mensup köpekler aynı yaş evrelerinde olsalar dahi farklı beslenme ihtiyaçlarına sahiptir. Farklılık aynı zamanda köpeklerin çene yapıları nedeniyle kolaylıkla tüketebilecekleri tanecik boyutları noktasında da ortaya çıkar.

Kısırlaştırılmış köpekler için mama seçilirken ise kısırlaştırma nedeniyle köpeğin metabolizmasında değişiklikler olduğu ve enerji ihtiyacı azaldığı göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer yüksek kalori içeren mamalar kullanılırsa evcil dostunuzun kilo almaya yatkın bir hale gelmesi mümkündür.

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat  Edilmeli?

Minik dostlarımızın tüm vücut sistemlerinin sağlıklı olmasında önemli bir görev üstlenen mama seçimi mutlaka kedilerin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde yapılmalıdır. Kediler de köpekler de yaşamlarının farklı dönemlerinde değişen gereksinimlerine bağlı olarak farklı ihtiyaçlara sahip bulunurlar. Bu nedenle ihtiyaçlarını yeterli ve eksiksiz bir şekilde karşılayacak olan kedi maması çeşitleri tercih edilmelidir.

0-12 aylık yavru kedilerin beslenme ihtiyaçlarına uygun şekilde hazırlanmış yavru kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Besin değeri yüksek olan kedi maması çeşitleri yavruluk dönemindeki kedilerin vücutlarının gelişmesi için gerekli olan vitaminleri ve mineralleri içerir ve sağlıklı bir gelişim süreci yaşanmasına katkıda bulunur.

1-7 yaş aralığındaki kedilerin enerji ihtiyaçları daha fazla olduğundan kas gelişimini sağlayabilecek olan protein oranı yüksek yetişkin kedi maması çeşitleri tercih edilmelidir.

7+ kediler için üretilen mama çeşitleri hem yaşlanmanın olumsuz etkilerini geciktirici özelliğe sahiptirler hem de tanecikli yapıları sayesinde yaşlı kediler tarafından kolaylıkla tüketilirler.

Bunların yanı sıra kısırlaştırma operasyonu geçiren kediler de kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmeleridir. Çünkü kısırlaştırma kedilerin metabolizmalarında önemli değişikliklere neden olan bir süreçtir. Kısırlaştırılan kedilerin enerji ihtiyaçları diğer kedilere oranla daha azdır. Bu nedenle kilo almalarının engellenebilmesi için kalori oranı düşük, protein oranı yüksek mamalarla beslenmeleri tercih edilmelidir. Ayrıca kısırlaştırılmış kedi mamalarının erkek kedilerde idrar yolu taşı oluşmasını önleyici özelliğe sahip oldukları bilinmektedir.

Fazla kiloya sahip kediler için üretilen light kedi mamaları sahip oldukları düşük kaloriye rağmen vitamin değerlerinin yüksek olması nedeniyle kedilerin beslenme ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılayabilirler.

Kedilerin mama seçiminde kedilerin ırksal özellikleri de dikkate alınmalıdır. Bazı kedi ırklarının özel beslenmeye gereksinimleri vardır. Ayrıca uzun tüylere sahip olan kediler diğer kedilere oranla çok daha fazla tüy yutarlar. Bu tüylerin vücuttan atılmasının sağlanması için özel kedi mamalarının kullanılması önemlidir.

Tüm bu etkenlerin yanı sıra hem kedi hem köpek maması seçiminde belki de en önemli faktör seçilen mamanın evcil dostlarımızın damak tadına uygun olmasıdır. Farklı damak tatlarına sahip olabildikleri için yeni deneyeceğiniz mamaları küçük paketlerde almanız daha doğru olabilir. Seçtiğiniz mamanın içerisinde evcil dostlarınızda alerjiye neden olabilecek maddeler olmamasına özen göstermeniz eğer kedinizin ya da köpeğinizin alerji sorunu bulunuyorsa buna uygun mama çeşitleri arasında seçim yapmanız onların sağlığı açısından en önemli konuların başında gelmektedir. Aynı zamanda kuru mama ağırlıklı bir beslenme programı uygulanırken konserve kedi maması ya da konserve köpek maması ile öğünlerin çeşitlendirilmesi de oldukça doğru bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.  Son olarak kuru ya da yaş tüm mamaları alırken mamaların son kullanım tarihlerini kontrol etmenizi de hatırlatmakta fayda görüyoruz.