İŞTİP (AA) - Üsküp Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve İştip Gotse Delçev Üniversitesi iş birliğiyle "Türk Köşesi ve Türkçe Dersliği" açıldı.

Açılış törenine, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, İştip Belediye Başkanı Blagoy Boçvarski, İştip Gotse Delçev Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kiril Barbareev, İştip Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dragana Kuzmanovska, Üsküp YEE Müdürü Dr. Şemsettin Şeker ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Kara, törende yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki kültürün daha da pekişmesi için düzenlenen organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, derslikten Türkiye’den gelen öğrencilerin yanı sıra ülkedeki soydaşlarının da yararlanacağını ifade etti.

Benzer etkinliklerin Makedonya genelinde yayılması gerektiğini vurgulayan Kara, "Bir dil, bir insan durumuyla yola çıkarak bir dili öğretmekle bir insan kazanacağımızı vadederek, ben geçtiğimiz sene Yunus Emre Enstitümüzün Türkçe eğitim sonu seminerine katıldım ve orada aşağı yukarı 100’e yakın öğrencinin Türkçe öğrenerek gidip Türkiye’de oradaki kültürü yaşayıp, Türkiye’yi tanıyıp kendi Türkçeleriyle hareket etmelerinden son derece mutlu oldum.” dedi.

İştip Belediye Başkanı Blagoy Boçvarski de Gotse Delçev Üniversitesinde Türkçe Dersliğinin açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türk kültürünü hatırlatan bu ortamın, öğrencilerin arkadaşlık ilişkilerini geliştirmeleri için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Boçvarski, Büyükelçi Kara ile konuya ilişkin yaptıkları görüşmede, gelecekteki iş birliklerinin derinleştirilmesi ve İştip’in Türkiye’nin bazı şehirleriyle kardeş şehir olması konularını ele aldıklarını kaydetti.

İştip Gotse Delçev Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kiril Barbareev ise 8 yıl içerisinde bu üniversiteye yaklaşık 400 Türk öğrencinin kayıt yaptırdığını, bu organizasyonun bir milletin kimliğine, diline, değerlerine ve kültürüne saygı gösterme yönünde önem arz ettiğini belirtti.

Törende ayrıca, Türkoloji öğrencileri tarafından Türkçe ve Makedonca şiir okundu, saz ve gitar eşliğinde türküler seslendirildi.

Türk Köşesi ve Türkçe Dersliğin açılmasıyla bu üniversitenin Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim alan öğrencilerin Türkçe seviyelerinin artırılması, Türkçe altyapılarının güçlendirilmesi, edebiyat söyleşilerinin yapılması, bölüme akademik destek verilmesi, Türkiye ile Makedonya arasında kadim tarihi ve kültürel bağların geliştirilmesi hedefleniyor.