Yapılan dinlemelerde, Yargıtay eski 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay'ın temyiz edilen bir "menfi tespit" davasında firma yetkilisinden rüşvet talebinde bulunduğu görülüyor.

Yüksek yargıya yapılan rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan Yargıtay eski 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay'ı teknik-takibe düşen "şüpheli" konuşmalarının yaktığı belirtildi. Mustafa Oskay'ın sadece Yargıtay'da değil Danıştay'da görülen bazı davalara da menfaat karşılığı "etki" ettiği anlaşıldı.

Emniyet KOM Daire Başkanlığı, iki yıl boyunca Yargıtay ve Danıştay'daki davalara rüşvet karşılığı etki eden organize suç örgütünü takip etti. Mahkeme kararı ile çete lideri olmakla suçlanan avukat N.O., Yargıtay eski Daire Başkanı Mustafa Oskay, iş takipçileri ile Hukuk Daireleri'nde görevli memurların telefonları dinlendi.

Polis, "gizli izleme" kararı ile avukat N.O.'nun Kavaklıdere'deki ofisine "gizli kamera" yerleştirerek rüşvet çarkını saniye saniye görüntüledi. Avukatlık bürosuna temyizi görülen davalarla ilgili görüşmeye gelen 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı H.E., 12 ve 6. Hukuk Daireleri'nde görevli iki üye ile 5 tetkik hakimi gizli kamerayla tespit edildi. Delil niteliğindeki bu görüntüler dosyadan ayrılarak Yargıtay Başkanlığı'na gönderildi.

DANIŞTAY'A ETKİ ETMİŞ

Mustafa Oskay'ın Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'ne temyiz edilen bir "menfi tespit" davası sırasında firma yetkilisi M.Z.'den rüşvet aldığı dinlemeye takıldı. İşte o konuşma:

Mustafa Oskay: Senin bu dava az kalsın adlitatilsonuna kalıyordu. Sizin 100 bin dolar Ekim'e kadar kalacaktı. Erkene aldırdık. Karar düzeltmeyi ret olarak çıkarttık gözün aydın. Bütün itibarımı kullandım haberin olsun. Sen pazartesi gelirken bir şeyler getir."

M.Z: "Tamam efendim çok teşekkür ederim."

Mustafa Oskay: "Sen takdir et, ama makul bir şey getir."

BAŞKAN'IN SÜRPRİZ ZİYARETİ KAMERADA

Takip döneminde 6. Hukuk Dairesi Başkanı olan H.E. ile N.O.'nun yaptığı telefon görüşmesi de dinlemeye düştü. H.E. İDTM ile CNR fuarcılık arasındaki tahliye davasına ilişkin süreçten bahsetti. Daha sonra H.E., avukat N.O.'nun ofisine ziyarette bulundu. H.E., İDTM lehine "esastan bozma" kararı verilmesini ilişkin süreci anlatarak N.O. ile dertleşti. H.E.'nin konuşmaları karara yapılan etkiyi gösteren itiraf niteliğinde bulundu.

9 KİŞİ TUTUKLANDI

Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 11 şüpheliden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Yargıtay eski Daire Başkanı Mustafa Oskay, çete lideri N.O., İlhan B., İDTM avukatı Süleyman B., Hüseyin U., Bekir A., Resul D. İle Yavuz Ç. tutuklanmıştı.

"BEN HESABINIZA 5 BİN TL YATIRDIM"

2009 yılında Yargıtay'da temyizi görülen bir davayla ilgili 12. Hukuk dairesi eski Başkanı Mustafa Oskay ile avukat H.G. arasındaki şifreli rüşvet konuşması kayda girdi. İşte o diyalog:

Mustafa Oskay: "Arabaya atlayın gelin Yargıtay'a. Benim arabada oturur konuşuruz. Sizinle görüştükten sonra ben Başkan'la görüşeceğim."

H.G: "Tamam efendim zaten 5 dakika mesafedeyim."

Mustafa Oskay: "Ben sordum dosya bir tetkik hakimine verilmiş

H.G: "Efendim ben bu şeyi yatırdım. Yalnız bu sizin verdiğiniz dolar hesabıymış. Ben hesaba 5 bin TL yatırdım."

Mustafa Oskay:" Tamam sorun değil."

Bu görüşme sonrası polis, mahkeme kararı ile Mustafa Oskay'ın İş Bankası'ndaki hesabını inceledi ve H.G.'nin yatırdığı 5 bin TL'nin hesaba geçtiği tespit edildi.

"İŞ BİRAZ PİŞSİN"

Tutuklanan yüksek yargıç Mustafa Oskay ile gözaltındakiİstanbulBarosu avukatlarından K.Y. arasındaki bir görüşme de kayda girdi. Mustafa Oskay'ı sıkıntıya sokan o görüşme ise şöyle gerçekleşti.

Mustafa Oskay: "Benim de yapacağım şimdi o arkadaşla görüşüp dosyanın tektik hakimine intikalini sağlamak. Arkadaşlarımın haberi var. Dosya gelince onlarla irtibata geçeceğim. Tetkik hakimi ile görüştüm 'efendim dosya gelince ben gereğini yaparım' dedi

K.Y: "Tamam efendim"

Mustafa Oskay.: "İş bitsin bir şeyler yapılır. İş biraz pişsin"

DANIŞTAY'A ETKİ ETMİŞ

Mustafa Oskay'In 2009 yılında avukat S.K. ile yaptığı bir görüşmedeDanıştay4. Hukuk dairesi'nde görülen bir temyiz davasına da etki ettiği anlaşıldı. İşte o konuşma:

Mustafa Oskay: "Tüm ağırlığımı koydum, tek kontenjanımı senin için kullandım. Danıştay Ö.Hukuk Dairesi Başkanı benim arkadaşım.

S.K: "Efendim konuyu biliyorsunuz zaten."

Mustafa Oskay: "Açık bir kapı bıraktı canım. Bir şeyler yaparız. Ben daha fazla yardımcı olurum."

S.K: "Ben pazartesi günü size 10 bin lira gönderiyorum. İş Bankasındaki hesabınıza. Daha sonra 20 bin lira daha göndereceğim."

Bu görüşmeden sonrada Savcılık, Mustafa Oskay'ın İş Bankası'ndaki hesabını inceledi ve avukat S.K.'nin hesaba 10 bin TL yatırdığı belirlendi.

BAŞKANIMIZIN ARKASINDAYIZ

İTO Yönetim Kurulu ve İTO Meclisi, 'yargıda rüşvet' iddiasıyla tutuklanan Başkan Murat Yalçıntaş için açıklama yaptı. İstanbul'daki genel merkez binasında İTO adına açıklama yapan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç, Başkan Yalçıntaş'ın hiçbir yasadışı işin veya oluşumun içinde yer almadığını belirtti. Hukuka ve adalete saygılı olduklarını ancak verilen tutuklama kararının hiçbir şekilde kabul edilebilir olmadığını ifade eden Avdagiç, "Başkan Yalçıntaş'ın masumiyetinden zerre kadar şüphemiz yoktur. İTO camiası olarak yekvücut Başkanımızın arkasındayız" diye konuştu.

Hakkında ortaya atılan iddialardan hemen sonra yurtdışı programını yarıda keserek Türk adaletinin çağrısına uyarak Türkiye'ye geldiğini söyleyen Avdagiç, bunu da hukuka aykırı bir işlem yapmadığı ve adalete inandığı için yaptığını sözlerine ekledi.

İŞ DÜNYASI YALÇINTAŞ'I BEKLİYOR

Verilen tutuklama kararına 7 gün içinde itiraz edeceklerini belirten Avdagiç, "Bu karar en kısa sürede düzeltilecek. Yalçıntaş en kısa sürede İTO, ASCAME ve İstanbul iş dünyasının başında olmalıdır. İş dünyası onu 4 gözle beklemektedir" şeklinde konuştu.

İDTM BAŞKAN VEKİLİ OLARAK TUTUKLANDI

Avdagiç, İTO Başkanı Yalçıntaş'ın aynı zamanda İDTM Başkan vekili olduğunu ve bugün karşı karşıya kaldığı olayı İDTM başkan vekili olarak yaşadığını vurguladı ve ekledi: "Dolayısıyla gerek İDTM'nin gerekse İTO'nun ayrı birer hüküm şahsiyeti vardır. İDTM ile ilgili kararlar da İTO Yönetim Kurulunda değil birçok kurum ve kuruluşun temsil edildiği İDTM Yönetim Kurulu'nda alınmaktadır.(samanyoluhaber)