LONDRA (ANKA) - HSYK'nın yedi üyesinin toplu istifası, Türkiye'nin sınırlarının ötesinde de yankılandı. Financial Times gazetesi, kurumun çoğu üyelerinin, hükümetin reform çabalarına meydan okuyarak topluca istifa ettiğini yazdı.
İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasıyla yayımladığı haberde HSYK'daki istifaları, "Türkiye'nin yargı denetleyici kurum, hükümetin, mesleklerini reform etme çabalarına meydan okuyarak topluca istifa etti" şeklinde değerlendirdi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in konuya ilişkin açıklamalarına da yer veren gazete, şöyle devam etti:
"Üst düzey yargı atamalarını kararlaştırdığı için etkin olan HSYK'nın reformu, Eylül ayında yapılan referandumda onaylanan anayasa değişikliklerinin en tartışmalı unsurlarının arasındaydı.
Türkiye'nin yüksek mahkemeleri, İslamcı kökleri nedeniyle laiklerin arasında kuşku yaratan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin girişimlerini sık sık bloke etti."
Reforma ilişkin tartışmalara da yer verildiği haberde taraftarlarının reformun birçok Avrupa ülkesinde olan sistemin benzerini getireceğini, üst düzey yargıçların siyasete karışmalarını önleyeceğini söylerken karşıtlarının değişikliklerin hükümetin yargıyı destekçileriyle doldurmaya ve daha temel reformlardan önce muhalefeti etkisiz hale getirmeye olanak sağlayacaklarını ifade ettikleri belirtildi. Gazete şunları da yazdı:
"İstifalar, Türkiye'nin laiklik yorumuna ilişkin tartışmaların yeniden alevlendiği bir döneme rastlanıyor. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Müslüman başörtüsü kullanan üniversite öğrencilerine yasak sorununun "çözüm'e kavuşturulmasından yana olduğunu söylüyor ancak bu konuda muhalefet içerisinde sert görüş ayrılıkları sürüyor ve memurlar ve okul öğrencilerinin türban kullanıp kullanmayacağı meselesi daha da tartışmalıdır."
Financial Times, anayasal reformun doğrultusunda HSYK'nın yeni üyelerinin seçimine dek kurulun çalışmaların zaten askıya alındığı için HSYK'daki istifaların "pratik" etkisinin henüz belli olmadığını yazdığı haberinde ayrıca Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in istifalara ilişkin "yeni üyelerin seçimi etkilemeye yönelik siyasi manevra" yönündeki sözlerini de aktardı.(ANKA)
(CN/ÖMR)