Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Sempozyum 2 gün sürdü. Sempozyumun çok önemli konukları vardı.

ABD Tulane Üniversitesi’nden Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. David Meyer, Dışişleri Bakanlığı SAM Daire Başkanı Nuray İnöntepe, Yunanistan Aristotle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pelagia Faltsı, İtalya Genova Studio Berlingieri’den Prof. Giorgio Berlingieri, İsveç World Maritime Üniversitesi’nden Prof. Proshanto Mukherjee, İngiltere Bristol Üniversitesi’nden Prof. Francis Rose sempozyuma katılan isimlerden bazıları.

Hukukihaber olarak katıldığımız kongrede; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Artuk açılış konuşmasının başında programın yapıldığı tarihi Haydarpaşa kampüsünden bahsetti. Artuk şunları söyledi: Şu anda bulunduğumuz salon Ord. Prof. Reşat Kaynar Salonu. Uzun seneler Haydarpaşa lisesinde tarih öğretmenliği yapan değerli hoca, aynı zamanda İstanbul Barosuna da mensuptu. Bu tarihi bina (yabancı konuklarımız için özellikle söylüyorum) 1895’te yapımına başlanmış, 1903 yılında yapımı tamamlanmıştır. Bu binanın mimarları Fransız Alexandre Vallaury ve İtalyan Raimondo D’Aronco’dur. Bu iki mimar aynı zamanda saray mimarlarıdır. Nitekim, İstanbul Arkeoloji müzesini yapan mimarlarda bu tarihi Haydarpaşa Kampüsünü meydana getiren mimarlardır şeklinde konuştu.

Artuk konuşmasının devamında; bilindiği gibi üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin jeopolitik konumu dikkate alındığında gemi taşımacığının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Deniz yoluyla yapılan taşımacılığın uzak ülkelere daha kısa zamanda yapılması ve  daha ekonomik olması ithalat ve ihracat açısından hayati öneme haizdir. Deniz taşımacılığının yanısıra son yıllarda denizlerde gerçekleştirilen petrol arama çalışmalarıda  dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Bu faaliyetlerin özellikle çevre kirliliğine neden olmasının önlenmesi bütün ülkeleri ilgilendirmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda bu hususla ilgili olarak çevrenin kasten kirletilmesi suç olarak düzenlenmiş ve hapis cezası ile yaptırım altına alınmıştır şeklinde konuştu.

Artuk’un ardından konuşan Tulane Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. David Meyer’de denizciliğin her geçen gün öneminin artmakta olduğunu, devletlerin ticari hacmindeki artışta denizciliğin etkisini ve bununda Deniz Hukukunun önemini artırdığını söyledi.(HUKUKİHABER)

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Emin Artuk’un konuşmasını izlemek için TIKLAYINIZ


ABD Tulane Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. David Meyer’in konuşmasını izlemek için TIKLAYINIZ




Aras Salvage Genel Müdürü Dr. Mustafa Kaya Kıraç'ın konuşmasını izlemek için TIKLAYINIZ




Dışişleri Bakanlığı SAM Daire Başkanı Nuray İnöntepe'nin konuşmasını izlemek için TIKLAYINIZ




Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk'un konuşmasını izlemek için TIKLAYINIZ





HUKUKİHABER