Ukrayna, Britanya, Hollanda ve ABD’de düzenlenen üç ayrı operasyonda internet tarihinin en büyük soygun çetesi ele geçirildi.
FBI tarafından yapılan açıklamada çetenin kullandığı yöntemin Zeus adlı bir truva atı yazılımını temel aldığı belirtildi. Kullanıcı adı ve şifreleri çalmaya programlı bu virüs, bulaştığı bilgisayarda ele geçirdiği bilgileri çeteye internet üstünden eposta yoluyla ulaştırıyordu. Bu bilgilerle banka hesaplarına giren çete mevduatı kendisine ait farklı hesaplar arasında döndürdükten sonra bir noktada çekiyordu. E-soyguncularının bu yöntemle 220 milyon doların üstünde bir bedeli kendi hesaplarına aktardığı, 70 milyon dolarınıysa tahsil ettiği belirtiliyor.
Yetkililerin olayı farketmesiyse tamamen bir tesadüfe dayanıyor. ABD Nebraska’da 46 hesaba sürekli yüksek tutarlı paralar yatmasından şüphelenen ajanlar paranın izini takip etme kararı alır. Sonuçta paraların dünyanın farklı yerlerinden ve bir kısmının şikayete konu olan hesaplardan geldiği fark edilir. Böylece Trident Breach adı verilen operasyonun düğmesine basılır. Britanya, Hollanda ve Ukrayna polisiyle yürütülen ortak soruşturma ve operasyonlar sonucunda çetenin bütün üyelerine ve lider takımına ulaşılır.

Klasik hikâye
İnternetin en büyük soygunlarından birini oluştursa da aslında ne kullanılan yöntem ne de yazılım yeni. Banka hesap bilgilerini kopyalama amacıyla yazılan Zeus, kurbanın bilgisayarına bir eposta mesajına ekli olarak geliyor. Karşı taraf mesaja kanıp dosyayı açtığında truva atı bilgisayara yerleşiyor ve kullanıcının bir banka hesabına girmesini bekliyor. Önceden tanımlı bankalara girdiği anda kullandığı şifreler çeteye epostayla yollanıyor. Çete de anında paraları ABD, Güney Kıbrıs, Singapur ve Honk Kong’da yoğunlaşan hesaplarına transfer ediyor.
Parayı çekmek içinse ‘köstebek’ adı verilen gönüllüler kullanılıyor. Bu kişiler kendi hesaplarına aktarılan paraları küçük bir komisyon karşılığı çekerek çeteye veriyor. Ancak köstebeklerin bir kısmının sahte kimlik bilgileriyle hesaplar açtığı da biliniyor. Çetenin köstebek bulmak için en büyük kaynağıysa Facebook ve benzeri popüler sosyal ağlar.

114 kişi tutuklu
Uluslararası çetenin ABD’de bulunan 90 üyesi takip sonucunda tutuklanarak cezaevine kondu. Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Belarus göçmenlerinden oluşan bu grubun içinden 37’si banka soymak, kara para aklamak ve kimlik sahtekarlığı yapmak gibi suçlarla yargılanacak. Suçlu bulunmaları durumunda her birinin 30 yıla kadar hapis cezası alması söz konusu.
Aynı kapsamda Ukrayna’da beş, Britanya’daysa 19 kişi tutuklandı. Sürdürülen araştırmada Ukrayna’da ele geçirilen kişilerin aynı zamanda şebekenin liderleri olduğu ortaya çıktı.
Çetenin kurbanı olan kurumların çoğu güvenlik uygulamalarına yatırım yapamayan küçük ölçekli firmalar. Ancak mağdur listesinde bireyler, belediyeler; hatta kiliseler bile bulunuyor. Soruşturmayı yürüten New York Savcısı Preet Bharara olayı ‘21. yüzyılın suç şekli’ olarak adlandırıyor. (getir.net/y7l)