İspanya’da hakim ve savcılar, Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon’un yargıda yapmak istediği reformlara karşı greve gitti.

İspanya demokrasi tarihinde üçüncüsü düzenlenen yargı grevi dolayısıyla 10 bin duruşma iptal edildi.

 Mahkeme binaları önlerinde toplanan hukukçular, İspanya Yargı Erki Genel Konseyi’nin (Consejo General del Poder Judicial) politize edilmek istendiğini belirterek Bakan Gallardon’un istifasını talep etti.

Davacıya getirilen yüksek vergiler ve yargıdaki iş yükünü de protesto eden hakim ve savcılar, yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan iktidardaki Halk Partisi’ne (PP) tepkilerini dile getirdi.

Göstericiler, "Gallardon istifa", "Yeni vergilere hayır", "Kesintilere hayır" ve "Herkes için eşitlik" şeklinde pankartlar taşıdı.

 Başkent Madrid’deki 1 No’lu mahkeme binası önünde basın açıklaması yapan Jueces para la Democracia derneği sözcüsü Joaquim Bosch, greve katılımın Madrid’de yüzde 66, Katalonya’da yüzde 56, Extremadura’da yüzde 90 ve Endülüs bölgesinde yüzde 79 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

İspanya genelinde grev çağrısı yapılan 5 bin 100 hakim ve 2 bin 300 savcıdan yüzde 42’sinin bu iş bırakma eylemine katıldığı kaydedildi.

Öte yandan Foro Judicial Independiente derneği sözcüsü Angel Dolado, aylardır hükümetle konuşmaya çalıştıklarını ancak kendilerine herhangi bir cevap gelmediğini belirterek, iktidarı ve özellikle Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon’u sert bir dille eleştirdi.