İstanbul Barosu, Gezi Davası kapsamında cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurularını değerlendiren Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez hak ihlali kararı vermesi ve bu kararının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Av. Can Atalay’ın Tahliyesinin Geciktirilmesi Yeni Bir Suç Daha Doğuracaktır"

"Anayasa Mahkemesi, Baromuz üyesi Av. Şerafettin Can Atalay ile ilgili ihlal kararının uygulanmaması üzerine verdiği ikinci ihlal kararı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ihlal kararına rağmen haksız ve hukuka aykırı olarak Av. Şerafettin Can Atalay halen Silivri (Marmara) Cezaevi’nde tutulmaktadır.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilmesi gereken karar Anayasa Mahkemesi tarafından ‘yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi’ şeklinde tereddüde mahal bırakmayacak şekilde açıklanmıştır.

"DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"

İstanbul Barosu tarafından Anayasa Mahkemesi’nin ilk ihlal kararı üzerine görevini yapmayan ve dosyayı Yargıtay’a gönderen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında ‘görevi ihmal suçu’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından suç duyurusunda bulunulmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ihlal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen başta tahliye olmak üzere Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen kararları henüz vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve Üyeleri yeni bir suç işlemeden ivedilikle görevini yapmalıdır.

Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları için bağlayıcı olduğunu açıkça düzenleyen Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca Baromuz üyesi Av. Şerafettin Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır."

>> Anayasa Mahkemesinin İhlal Kararının Uygulanmaması Nedeniyle Bireysel Başvuru Hakkının İhlal Edilmesi - Şerafettin Can Atalay (3)