Geçtiğimiz günlerde iki Japon bakan ani bir kararla istifa etti. Yeni kabine kurulalı henüz iki ay bile geçmeden iki önemli bakanın istifa etmesi Japonya’da şok etkisi yarattı. Fakat bu şok etkisi Türkiye’de farklı, Japonya’da farklı algılandı.

 

İstifa haberleri ile ilgili Türkiye’de konunun tam açıklanmadığını söyleyen Japonya’da yaşayan okurumuz tarafından Hukukihaber’e iletilen açıklamaları okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

Japonya’da şok etkisi yaratmasının sebebi; Kadın Haklarını ülkede geliştireceğini ve kadınların ülkede daha aktif olarak hayata katılacaklarını belirten Başbakan Abe, bunun bir göstergesi olarak 3 Eylül’deki kabine değişikliğinde tarihte ilk defa 5 bayan bakan atamıştı. Fakat aradan daha iki ay bile geçmeden iki bakanın ani bir kararla istifa etmek zorunda kalması, Başbakan Abe ve politikalarına karşı olan güvenin sarsılmasına sebep oldu.

 

Türkiye’de insanların şok olduğu konu ise Japonya’daki bu hassas politik dengelerden ziyade, bakanların istifa sebepleri idi.

 

Çünkü kabinenin en gözde bakanlarından Eko­no­mi, Sa­na­yi ve Ti­ca­ret Ba­ka­nı Yu­ko Obu­çi’nin kampanyaları sırasında kamu fonlarında usulsüzlük yaptığı, hesaplarda hatalı bildirimde bulunduğu iddia edilmişti.

 


Bakan Obuchi basın toplantısında; fonlar ve şahsi bağışlarla ilgili hesapları kendisinin tutmadığını fakat neticede sorumluluğun kendisinde olduğunu, ekonomi ve enerji politikalarının sekteye uğramaması için istifa ettiğini açıkladı.

 

İstifa eden diğer bakan ise Adalet Bakanı Midori Matsushima idi. Matsushima hakkında, seçim yasalarını ihlal ederek yelpaze dağıttığı için muhalefet tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu.

 

Hukukihaber’e ulaşan bilgiye göre, Muhalefet, bakanın kendi seçim bölgesindeki festivallerde kamu fonları kullanılarak yelpaze dağıttığını, bunun kanunlarca yasaklanan “seçmene yönelik bağış” olduğunu iddia etmiş ve suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Adalet Bakanı Matsushima ise; yelpazelerin üstünde mecliste görüşülen kanun tasarılarının bulunduğunu, amacının insanların kanunlara ilgisini çekmek olduğunu belirterek iddialara cevap vermişti.

   
İŞTE O YELPAZE

 

Adalet Bakanı Matsushima istifa gerekçesinde; ülkede hukukun korunması ve devamının temini ile sorumlu bir makamda, kendi şahsı ile ilgili sorunlar nedeni ile hükümet politikalarının sekteye uğramaması için istifa ettiğini açıkladı.

 

Japonya’da uzun yıllardır avukatlık yapan, daha geçtiğimiz Nisan ayına kadar Osaka Baro başkanlığı ve Japonya Barolar Birliği başkan yardımcılığı yapmış olan dostum Fukuhara Bey’e istifaları sorduğumda gayet sakin, istifaların normal olduğunu söyledi.

 

Çeşitli sebepler üreterek bakanlıktan istifa etmeseler ne olurdu diye sorduğumda ise  “O zaman Başbakan zaten görevden alırdı!” diye cevap verdi.

 

“Çünkü bu iddialara rağmen biraz daha kalsalar başbakanın istifa etmesi bile gerekebilirdi” diye de ekliyor Avukat Fukuıhara Bey..

 

Başbakan’ın istifa eden bakanların istifasını derhal kabul etmesi ve iddialar kesinleşmemesine rağmen hiç yorum yapmaması ise Fukuhara Sensei’ in yorumlarını destekliyor.

 

Sanırım sorduğum sorulara aldığım cevaplar neden bizim ile Japonların farklı şeylere şaşırdığını açıklıyor. 

 

Japonya’daki bu gelişme hakkında görüşlerini aktaran okurumuza hukukihaber ailesi olarak teşekkür ederiz.

   
 www.hukukihaber.net