'Demokratik açılım' sürecinde terör örgütü PKK'nın Kandil ve Mahmur kampından gelen 10 kişilik grubun yargılanmasına Diyarbakır'da devam edildi. Mahkeme heyeti, tutuklu 7 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Irak'ın Kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından 19 Ekim 2009 günü gelen 34 kişilik grup içerisinde yer alan 7'si tutuklu 10 sanığın yargılanmasına Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Kandil'den gelen Elif Uludağ ve Mahmur'dan gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç ve Sisin Yaman ile avukatları hazır bulunurken, Kandil dağından gelen Lütfü Taş rahatsızlığı nedeniyle katılmadı. Mahkeme haklarında yakalama emri bulunan Mahmur'dan gelen Mehmet Adamış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen hakkındaki yakalama kararının devam ettiğine karar verdi.

"ÖRGÜTLE BAĞLANTILARI YOK"
Duruşmada söz alarak savunma yapan sanık avukatlarından Fethi Gömüş, özellikle Mahmur'dan gelenlerle ilgili tutuklamanın hukuki olmadığını belirterek, "Bu kişiler geçmişteki yanlışlıklardan dolayı ülkeyi terk etmişlerdir ve Birleşmiş Milletler nezdinde yıllarca Mahmur kampında kalmışlardır. Bu nedenle Mahmur'dan gelen sanıkların örgütle hiçbir bağlantıları yok. Bu kişiler önce Cumhurbaşkanı daha sonra Başbakan ve ardından Kandil ve İmralı'dan gelen açıklamalarda belirtildiği üzere barış ortamının sağlanması amacıyla gelmişlerdir. Müvekkillerimizin beyanlarının suç olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle müvekkillerimin tahliyelerine karar verilmesini istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından, suçun niteliği ile mevcut delil durumunu gözönüne alarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca haklarında tutuklama kararı bulunan Mehmet Adamış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen hakkındaki önceki duruşmada çıkarılan yakalama emrinin devamına karar verdi.


AHT