T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2019/4105
K. 2020/2310
T. 3.3.2020

TARIMSAL KREDİ SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN ALACAK İSTEMİ (Alacaklının Aciz Vesikasını Aldığı Tarihten İtibaren Bir Yıl İçerisinde Borçluya Yeniden Ödeme Emri Göndermeden Borçluya Karşı Takip Yaparak Borçlunun Yeni Bulunan Mallarının Hemen Haczedilmesini İsteyebileceği - Bir Yıl İçinde Borçluya Ödeme Emri Tebliğ Edilmeyeceğinden Borçlunun Ödeme Emrine İtiraz Etmesinin Söz Konusu Olmadığı/Alacaklı Aciz Vesikasının Alındığı Tarihten Bir Sene Geçtikten Sonra Borçlu Hakkında Takibe Geçerse Borçluya Yeniden Ödeme Emri Gönderileceği)

ACİZ VESİKASI ALINMASINDAN SONRA BAŞLATILAN TAKİBE BORÇLUNUN HER ZAMAN İTİRAZ HAKKI OLMASI ( Borçlunun İtirazda Bulunması Üzerine Aciz Vesikası İİK'nin 68/1 Maddesinde Yazılı Belgelerden Sayıldığı İçin Alacaklı İtirazın Kaldırılmasını İsteyebileceği veya Genel Hükümler Çerçevesinde Genel Mahkemelerde İtirazın İptali Davası Açabileceği - Davacının İlamsız İcra Takibi Yoluna Başvurmadan Doğrudan Alacak Davası Açmasında da Hukuki Bir Engel Bulunmadığı/Davacının Alacağının İlama Bağlanmasında Hukuki Yararı Bulunduğu )

HUKUKİ YARAR ( Davacının İlamsız İcra Takibi Yoluna Başvurmadan Doğrudan Alacak Davası Açmasında da Hukuki Bir Engel Bulunmadığı - Davacının Alacağının İlama Bağlanmasında Hukuki Yararı Bulunduğu/Mahkemece Davacının Alacağının İlama Bağlanmasında Hukuki Yararı Olduğu Gözetilerek Uyuşmazlığın Esasına Girilerek Sonucuna Göre Bir Karar Verilmesi Gerektiği )

2004/m. 68, 143

ÖZET : Dava, tarımsal kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine ilişkindir. Alacaklı, aciz vesikasını aldığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde borçluya yeniden ödeme emri göndermeden borçluya karşı takip yaparak borçlunun yeni bulunan mallarının hemen haczedilmesini isteyebilir. Bu bir yıl içinde borçluya ödeme emri tebliğ edilmeyeceğinden borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi de söz konusu değildir. Eğer alacaklı aciz vesikasının alındığı tarihten bir sene geçtikten sonra borçlu hakkında takibe geçerse borçluya yeniden ödeme emri gönderilmesi gerekir.

Borçlunun bu takibe her zaman itiraz hakkı olduğundan borçlunun itirazda bulunması üzerine, aciz vesikası İİK'nin 68/1 maddesinde yazılı belgelerden sayıldığı için, alacaklı itirazın kaldırılmasını isteyebilir veya genel hükümler çerçevesinde genel mahkemelerde itirazın iptali davası açabileceğinden davacının ilamsız icra takibi yoluna başvurmadan doğrudan alacak davası açmasında da hukuki bir engel bulunmamakta, aksine davacının alacağının ilama bağlanmasında hukuki yararı bulunmaktadır.

Açıklanan nedenlerle, mahkemece, davacının alacağının ilama bağlanmasında hukuki yararı olduğu gözetilerek uyuşmazlığın esasına girilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasında görülen davada Gürpınar Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 17/05/2016 tarih ve 2016/54-2016/140 Sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin davalıya 01/01/2000 tarihinde kullandırdığı tarımsal kredi sebebiyle 0,01 TL anapara ve 7.750,00 TL faiz olmak üzere toplam 7.750,01 TL bakiye alacağının olduğunu, kredi sözleşmesinden uygulanacak temerrüt faiz oranının % 30 olarak belirtildiğini, kredinin geri ödemesinin yapılan tüm çağrılara rağmen yapılmadığını ileri sürerek, 7.750,01 TL alacağının dava tarihinden itibaren işleyecek % 30 faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı, kredi borcunun anaparasının kendisine ödenen doğrudan gelir desteğinden mahsup edilerek tahsil edildiğini, anapara borcu olmamasına rağmen faiz uygulaması yapıldığını, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, dava konusu alacak hakkında davacı tarafından yapılan 2007/85 E. Sayılı icra takibi neticesinde davalı hakkında borç ödemeden aciz vesikası düzenlenerek alacaklıya verildiği, alacaklının aciz vesikasına dayanarak 20 yıl boyunca söz konusu alacağı davalıdan talep etmesinin mümkün olduğu, davacı tarafından bu yönde bir talepte bulunması ve davalının aciz vesikasına yönelik bir şikayetinin olması halinde ancak o zaman ihtilaf konusu olan alacak hakkında alacak davası açılabileceği, bu aşamada davacının söz konusu alacak hakkında alacak davası açmasında hukuki yararının bulunmadığı gerekçesi ile davanın hukuki yarar yokluğundan reddine karar verilmiştir.

Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, tarımsal kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine ilişkin olup, mahkemece, davanın hukuki yarar yokluğundan reddine karar verilmiştir. Dosya kapsamından, davacının aynı alacağa ilişkin 2007 yılında davalı aleyhine icra takibi yaptığı ve takip sonucunda da icra müdürü tarafından kesin aciz vesikası verildiği anlaşılmaktadır. İİK'nin 143. maddesine göre düzenlenen kesin aciz vesikası takip hukuku bakımından borç ikrarını içeren bir senet olup, İİK'nin 68/1. maddesinde yazılı belgelerdendir. Yine, aciz vesikasının maddi hukuk bakımından etkileri ise İİK'nin 143. maddesinde kesin aciz vesikasında yazılı borç hakkında, borçlu için yirmi yıl süreyle zamanaşımının işlemeyeceği ve kesin aciz vesikasına bağlanmış olan alacak hakkında faiz istenemeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca, İİK'nin 143. maddesine göre, alacaklı, aciz vesikasını aldığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde borçluya yeniden ödeme emri göndermeden borçluya karşı takip yaparak borçlunun yeni bulunan mallarının hemen haczedilmesini isteyebilir. Bu bir yıl içinde borçluya ödeme emri tebliğ edilmeyeceğinden borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi de söz konusu değildir. Eğer alacaklı aciz vesikasının alındığı tarihten bir sene geçtikten sonra borçlu hakkında takibe geçerse borçluya yeniden ödeme emri gönderilmesi gerekir. Borçlunun bu takibe her zaman itiraz hakkı olduğundan borçlunun itirazda bulunması üzerine, aciz vesikası İİK'nin 68/1 maddesinde yazılı belgelerden sayıldığı için, alacaklı itirazın kaldırılmasını isteyebilir veya genel hükümler çerçevesinde genel mahkemelerde itirazın iptali davası açabilir. Bu nedenle, davacının ilamsız icra takibi yoluna başvurmadan doğrudan alacak davası açmasında da hukuki bir engel bulunmamakta, aksine davacının alacağının ilama bağlanmasında hukuki yararı bulunmaktadır. Bu itibarla, mahkemece, davacının alacağının ilama bağlanmasında hukuki yararı olduğu gözetilerek uyuşmazlığın esasına girilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan yazılı gerekçe ile hukuki yarar yokluğundan davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 03.03.2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY

Dava, tarımsal kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacaklı istemine ilişkindir.

Davacının, alacağının tahsili amacıyla yaptığı ilamsız icra takibi sonucu kesin aciz belgesi düzenlendiği, davacının bunun üzerine takip konusu, kesin aciz belgesine bağlanan alacak bakımından bu alacak davasını açtığı dosya kapsamı ile anlaşılmıştır.

Sorun, davacının kesin aciz vesikasına bağlanan alacağı için ayrıca eda davası niteliğinde alacak davası açıp açamayacağı noktasında toplanmaktadır.

Kesin aciz belgesinin doğurduğu sonuçlara gelirsek; ilk önce bu belgenin hangi sonuçları doğurmadığını belirtmemiz gerekir. Bu bağlamda kesin aciz belgesi, borcun yenilenmesi sonucunu doğurmaz. Bu nedenle, kefalet, borcun kanıtı olan senet varlığını korur. Aciz belgesinin meydana getirdiği olumlu sonuçlar ise, zamanaşımının 20 yıla uzaması, borçluya karşı faiz işlememesidir. Borcun zamanaşımı süresinin uzaması ile alacaklıya sağlanan yarar, borçludan faiz istenmemesi ile dengelenmiştir. Ayrıca kesin aciz belgesi İcra ve İflas Hukuku bakımından da bir çok hüküm doğurmaktadır. Bunlar biri de aciz belgesi İİK bakımından borç ikrarı niteliğindedir. Ancak buradaki borç ikrarı takip hukuku bakımındandır. Aciz belgesi maddi hukuk yönünden alacağın varlığı hakkında kesin kanıt teşkil etmeyip, bir karineden ibaret olduğu göz önüne alındığında, hakimin bu karineyi istediği gibi takdir edebileceği, özellikle olayın üzerinden uzun zaman geçmiş

ve alacaklı başkaca kanıt gösterme imkanından yoksun kalmışsa, aciz belgesini bu ve buna benzer koşullar içinde alacağın varlığının kanıtı sayabilir. Bunun yanında, davacının alacak davası açarak, bu davada faiz isteyebilme olanağı da yoktur. Buna aykırı kabul İİK m. 143/4'ün yok sayılması anlamına gelir. Ayrıca ilamla zamanaşımı 20 yıldan 10 yıla inmektedir. Böylece, yukarıdaki açıklamalar karşısında, davacının somut olayda, kesin aciz belgesine bağlanmış alacağı için alacak davası açmasında hukuki yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle çoğunluğun bozma görüşüne katılmıyorum.

kazanci.com.tr