Gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sertifikası, inşa edilecek veya edilmekte olan bir projenin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen, devletin Sermaye Piyasası Kurulu ile denetlediği ve regüle ettiği menkul kıymetlerdir. Basitçe;  inşaat yapan kuruluş, inşa ettiği yapının belirli bir yüzdesini, ileride değerlenmek üzere, devlet kontrolünde satışa çıkarır. Bu sayede yatırımcılara “paya dayalı konut” satılmış olur. Yatırımcılar, istedikleri anda yeni sertifika eklemesi yapabilir ya da mevcut sertifikalarını piyasa şartlarında nakite çevirebilirler.

Gayrimenkul sertifikasının avantajlarından biri, ev almak için yeterli maddi kaynağı olmayan yatırımcılara, bir konutun belirli bir yüzdesini alma imkanı vermesidir. Bu sayede yatırımcılar tasarruf ettiği miktarı, bir evin tamamını almaya gücü olmasa dahi konuta yatırabilecek ve yıllar içinde gerçekleşecek gayrimenkul değer artışına ortak olabilecektir. Gayrimenkul sertifikaları, katılım endeksine uygun olmakla birlikte, konut alımında kredi kullanmak istemeyen yatırımcıların da gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir araçtır.

Gayrimenkul yatırımı hala zirvede

  1. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’ne katılan SPK Başkanının yaptığı açıklamaya göre, Borsa **İstanbul’**da işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarının toplam güncel piyasa değeri 220 milyar TL bandına ulaşmış durumda. Bunun yanında, her geçen gün halka arz yöntemiyle Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan yeni GYO’lar da hala çok büyük ilgi odağı. Bütün her şey göz önüne alındığında, yatırımcılar için gayrimenkul sektörünün hala çok canlı ve doyuma ulaşmamış bir sektör olduğu çıkarımını yapsak yanlış olmaz.

SPK altyapı hazırlıyor

SPK Başkanı Gönül, deprem kuşağında büyük yer kaplayan Türkiye'de yapı sektörünün güçlendirilmesi ve kentsel dönüşümde büyük yol kat etmenin gerekliliğini vurgulayarak, "Gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm ve afet yönetimine finansman sağlayacağını, bireysel ve kurumsal yatırımcıların da tasarruflarını değerlendirebileceğini öngörüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Geçmiş yıllarda, uygulaması pratikte işlemeyen gayrimenkul sertifikalarını, sektörün yeni bir dişlisi haline getirmek istediklerini bildiren Gönül, TOKİ gibi kamu kurumları başta olmak üzere, özel sektörden de projeye güçlü destek olduğunu kaydetti.

Gayrimenkul yatırımının geleceği

Gayrimenkul yatırımı alanında, eski tarzda iş yapan özel sektör paydaşlarının yanısıra yeni nesil şirketler de boy göstermeye başladı. Gayrimenkul yatırımcılarına, yerli olarak geliştirdikleri yazılım altyapısı ile hizmet sunmaya hazırlanan Payko şirketi de bunlardan biri. Şirket yatırımcılara, “paya dayalı gayrimenkul” modeli ile bir gayrimenkule istediği oranda ortak olma imkanı veriyor, bu modelin geleceğin yatırım araçları arasında üst sıralara oynadığı tahmin ediliyor. Payko, sahip olunan pay üzerinden düzenli kira geliri elde etme, yıllar içinde gerçekleşecek gayrimenkul değer artışlarına ortak olma gibi avantajları, yatırımcılar ile buluşturmayı hedefliyor.

Çözüm gayrimenkul sertifikaları mı?

Gayrimenkul sertifikaları için, yasa yapıcılar tarafından Sermaye Piyasası Kanunu’nda kapsamı belirlenmiş, resmi yatırım araçları olması çok büyük bir artı . Bu sertifikaların son dönemde tekrar gündeme gelmesinin ise bir nedeni var: sektördeki tıkanıklığa çare olmak.

Konut kredisi faizlerinin de artmasıyla birlikte, sektörün aradığı taze kan olması beklenen gayrimenkul sertifikalarını gelecek birkaç ayda daha çok duyacak gibiyiz.