YENER YALÇIN

Maliye, Mart ayından itibaren halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iradı vergisinde yeni bir sisteme geçiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira geliri olanlara doldurulmuş beyannamelerin gönderileceğini belirterek “Beyanda bulunmayanlar yakalanırsa sonuçları ağır olur” diye uyardı. Gazetelerin ekonomi müdürleriyle akşam yemeğinde bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu’ndan yeni teşvik sistemine, güncel konularda soruları yanıtladı. Mart ayının yaklaşması nedeniyle konu kira gelirlerinin beyanına gelince Bakan Şimşek “Bankalardan, sigorta şirketlerinden, tapudan gelen bilgileri dikkate alarak oluşturduğumuz Maliye Bakanlığı veri ambarındaki bilgilere göre kira geliri olan herkese vergi beyannamelerini doldurup, göndereceğiz. Vatandaş, beyannamedeki bilgileri doğru bulursa onaylayacak. Böylelikle beyanname doldurmakla uğraşmayacak” dedi.

2 evi olanlar inceleniyor

Beyannameyi onaylamaz ya da kira geliri beyanında bulunmazsa ne olacağı yönündeki soruyu da Bakan Şimşek, şöyle yanıtladı: “Kira gelirinin vergilendirilmesi beyana dayalı. Ancak şüphelendiğimiz durumlarda inceleme yaparız. Biz gelirsek, 5 yıl geriye doğru faiziyle birlikte vergi cezası doğar. Yani kira geliri olduğu halde beyanda bulunmayanlar yakalanırsa sonuçları ağır olur. Gelir elde edenler biraz vergisini ödesin.” Bakan Şimşek, kira geliri olan mükelleflere mektup gönderimine ilk başta 4 ve üzeri dairesi olanlara başladıklarını söyledi. Bu durumdaki yaklaşık 140 bin kişiye gönderilen mektupta “Şu adreslerde daireniz var. Bunlardan kira geliri elde ettiğinizi biliyoruz. Beyanda bulunursanız ceza ödemezsiniz” içerikli yazı bulunduğunu kaydeden Şimşek “Mektup gönderdiğimiz herkesten olumlu yanıt aldık. Şimdi bunu 2 eve olana indirdik. Şubat’ta teste başlayıp, Mart’ta mektup göndermeye başlayacağız” dedi.

Vergiyi tabana yayıyoruz

Türkiye’de vergi oranlarına da değinen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Vergiler nispeten yüksek. Vergiyi artırmıyor, tabana yayıyoruz. Vergi tabana yayıldıkça bunlarda düzelme olur. Vergi indirmediğimiz alan yok. Gelir vergisi ve kurumlar vergisinin toplamı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 6’sına yükseldi. Bu oranın AB ortalaması olan yüzde 13’e ulaşmasını amaçlıyoruz. Örneğin 2002’de 100 liralık benzinin 70 lirası vergiydi. Şimdi 100 liralık benzinin 59 lirası vergiye gidiyor.”

Stratejik ürün yatırımlarına yüksek dozda teşvik verilecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herkesin merakla beklediği yeni teşvik sistemiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Mevcut teşvik sistemi krizde başarılı oldu. İstihdam artışı, büyüme sağlandı. Şimdi teşvik sistemini daha rafine hale getiriyoruz. En önemlisi cari açığı, dış ticaret açığını azaltıcı teşvikler olacak. Yeni sistemde birden fazla kategori var. Stratejik ürün ve yatırımlar başlığı getiriyoruz. Stratejik yatırımlara yüksek dozda teşvik verilecek. Türkiye’nin cari açığını azaltacak stratejik ürün yatırımı bölge gözetmeksizin nerede olursa olsun teşvikten yararlanacak. Şu anda herşey konuşuluyor. KDV iadesi dahil her türlü teşvik masada. Çalışma yapılıyor. Karar verilince açıklanacak.”

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Gelir Vergisi Kanunu ilk yarı yılda çıkar

Maliye olarak Gelir Vergisi Kanunu Taslağı’nda son aşamaya geldiklerini söyleyen Bakan Şimşek, tasarının Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldükten sonra bütün kesimlerle tartışmaya açılacağını söyledi. Gelir Vergisi Kanunu Taslağı’nı bu yılın ilk yarısında Meclis’e göndermeyi planladıklarını kaydeden Bakan Şimşek, taslak hakkında şu bilgileri verdi: “Dünya uygulamalarını inceledik. Ülkeye en uygunu olacak. Bizde, mükellefin vergi borcunu İdare ispatlamak zorunda. Batılı ülkelerin bazılarında mükellef kaçırmadığını ispat etmek durumunda. Amacımız, sistemi basitleştirmek, daha adil kılmak. Kayıp kaçağı minimize etmek. Vergiyi tabana yayarak vergi gelirini artırmak.”

TASARRUF ÖZENDİRİLECEK

Uzun vadeli mevduata vergi teşviği gelecek

Maliye Bakanı Şimşek, Finansal İstikrar Komitesi’nde yapılan ve kendilerinin de destek verdiği çalışmaya göre tasarrufun özendirileceğini anlattı. Şimşek, şunları söyledi: “Gelir vergisinde vadeye bağlı bir şeyler yapılabilir. Uzun vadeli mevduatta daha düşük vergiye benzer çalışma yapıyoruz. Bireysel emeklilik sisteminde de vergisel teşvikler masada. Vakıf, dernek gibi kuruluşların bireysel emeklilikle ilgili vergisel belirsizliği kaldıracağız.” Sukuk konusunda da gereken adımları attıklarını kaydeden Şimşek “Vergisel anlamda önünü açtık. Hazine bu yıl sukuk ihracını düşünebilir” dedi.

MAHALLİ İDARELER

Veri göndermeyene bir maaş ceza

MAHALLİ idare bütçelerindeki iyileşme hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “2 bin nüfusun altındaki beldelerin belediyeliklerinin iptal edilmesi yerinde oldu. Ayrıca hükümet olarak beledeyilere verdiğimiz havuzu büyüttük. Eleman alımını sınırladık. İhtiyaç fazlası personeli kamuya vermesini sağladık. Bir belediye 570 işçisini bu sayede 37’ye kadar düşürebildi. Böylece mahalli idarelerin bütçeleri düzeldi. Her ay düzenli olarak mahalli idarelerden veri topluyoruz. Verileri göndermeyene bir maaş ceza veriyoruz” dedi



Star