Twitter hesabından açıklama yapan Mehmet Uçum, şu ifadeleri kullandı:

1) Cumhurbaşkanı'na Anayasa ile verilmiş Kararname çıkarma yetkisi konusunda çeşitli mecralarda yalana ve çarpıtmaya dayalı yapılan haberlerin hiçbir kıymeti yoktur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde sınırlandırılmış kararname yetkisi vardır.

2) Bizdeki kararname düzenlemesi demokrasi açısından Abd ve diğer başkanlık modellerinden çok daha gelişkin,çerçevesi son derece net ve Meclisi işlevsel olarak Yürütmeye üstün kılan bir modeldir.

3) Meclisin Anayasa ile belirlenmiş kanun yapma yetkisi genel yetkidir, yürütmeye ilişkin münhasır konular hariç her konuda kanun çıkarabilir. Cumhurbaşkanı'nın kararname yetkisi ise yürütme alanıyla sınırlı özel yetkidir. Cumhurbaşkanı yürütme alanı dışında kararname çıkaramaz.

4) Anayasada belirtilen; bakanlıkların kurulması, üst kademe yöneticilerinin atanma ve görevden alma usul ve esasları, Devlet Denetleme Kurulu ile MGK Genel Sekreterliğinin görev ve yetkilerine ilişkin bu dört konu yürütme alanı içindeki münhasır kararname yetkisidir.

5) Meclis yürütmenin münhasır yetkisinde olan dört konuya ilişkin kanun çıkaramaz ama bunların dışında kalan yürütme alanına ilişkin her konuda kanun çıkarma yetkisi de vardır. Meclis bu yetkiyi kullandığında o konudaki kararname yürürlükten kalkar.

6) Hak ve özgürlükler alanında kararname çıkarılamaz. Bunların büyük kısmı anayasada ismen sayılmıştır. Kalan kısmı ise anayasa gereği kanunla düzenlenmek zorunda olduğu için kararname alanı dışındadır.

7) Ayrıca Anayasa'da 94 asıl maddede ve 183 konuda kanunla düzenleme hükmü vardır. Bu konularda kararname çıkarılamaz.

8) Anayasa'nın kanuna atıf yapmadığı yerlerde ise devlete verilen görevler vardır. Yürütme devletin icracı kuvveti olarak anayasal görevleri için yürütme alanına yönelik kararname çıkarabilir. Ancak bunlar da Anayasa'nın çizdiği çerçevede ve amir hükümlere uygun olmak zorundadır.

9) Öte yandan kararnameler Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabidir. Meclisteki birinci veya ikinci parti kararnameler aleyhine iptal davası açabilir.

10) Görülmekte olan bir davada bir kararname hükmüne ilişkin anayasaya aykırılık ileri sürülürse mahkeme hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Aynı konuda hem kanun hem kararname hükmü olursa kanun hükmü uygulanır.

11) Görüldüğü gibi Türkiye Sisteminde Cumhurbaşkanı Kararnameleri tamamen gelişkin bir demokrasi anlayışıyla düzenlenmiş,hak ve özgürlükleri eksiksiz güvence altına alan bir yapıda kurulmuştur.

12) Kararnamelerle ilgili anayasal durum kötüye kullanımı imkansız kılmışken yürütmenin kendi alanına ilişkin Anayasa ile verilmiş ve sınırlandırılmış yetkisini kullanma tercihini yalan ve ucuz siyaset malzemesi yapmaya çalışmak bilgisizlik değilse kötü niyetli bir tutumdur.