Yeni sistemle avukatlar bulundukları yerden taraf oldukları hukuk mahkemelerindeki duruşmalara videokonferans ile katılabilecek.

Pilot olarak belirlenen mahkemelerdeki duruşmalara Avukat Portal veya CELSE uygulamasından “Duruşma Sorgula” menüsü üzerinden e-duruşma talebi gönderilebilecektir. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 49. maddesi ve 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu 183. maddesi uyarınca e-duruşma koşulları ile fiziki duruşma koşulları aynı olduğundan duruşma düzeninin sağlanması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi, duruşma sırasında her hangi bir sesli veya görüntülü kayıt ya da nakil olanağı sağlayan cihazın kesinlikle kullanılmaması, e-duruşma kullanımı için minimum 8 Mbit internet hattı ile bağlanılması, kullanılacak internet bağlantısının ortak kullanılan bir hat olmaması, duruşma esnasında başka bir uygulamanın kullanılmaması gerektiği, görüşme kalitesinin bağlantı sağlanan internet hattı kalitesine göre kullanıcı sorumluluğunda olduğu belirtilmiştir.

E-Duruşma Avukat Kullanım Klavuzu şöyle;


E-Duruşma Nedir?

e-Duruşma sistemi avukatların bulundukları yerlerden online olarak taraf oldukları Hukuk Mahkemesi duruşmalarına katılmalarını sağlamak için tasarlanmış olan sistemdir.

E-Duruşma İşleyişi

- Avukat Portal veya CELSE Mobil uygulaması üzerinden duruşmalara “E-Duruşma Talebi” gönderilebilmektedir.

- Talepler en geç duruşmaya 24 saatten fazla süre bulunması durumunda gönderilebilecektir. 24 saatten az süre kalması durumunda talep gönderilemeyecektir.

- Avukat Portal/CELSE üzerinden gönderilen E-Duruşma talepleri Heyetli Mahkemelerde Başkan, Müstemir yetkili ve tek Hakimli mahkemelerde Hakim rollerine düşecektir.

- Başkan/Hakim tarafından onay işlemleri duruşmaya 24 saatten fazla süre bulunması durumunda yapılabilecektir. İş listesinde bekleyen bir talebin duruşmasına 24 saatten az süre kalması durumunda talep onay/Ret işlemi yapılamayacak, talep sistem tarafından otomatik olarak Ret olacaktır.

- Mahkeme tarafından E-duruşma başlatıldığında Avukat Portal/CELSE üzerinde “Duruşmaya Katıl” butonu aktif olacaktır. Bu durumda e-duruşma talebi onaylanmış avukatlar duruşmaya “Duruşma Sorgula” menüsünden Duruşmaya Katıl butonu ile dahil olabilecektir.

E-Duruşma Kullanımı

Avukat Portal üzerinden avukatların vekil olarak kayıtlı olduğu dosyalarda verilmiş duruşma günlerini sorguladığı “Duruşma Sorgulama” ekranından duruşmaya 24 saatten fazla süre bulunması durumunda E-Duruşma talebi gönderilebilmektedir.

Avukat Portal üzerinde “Duruşma Sorgula” menüsünden tarih aralığı ile duruşma sorgulaması yaptıktan sonra gelen kayıt üzerinde bulunan “Talep Gönder” butonu ile gerekçe girişi yapılarak Onay butonu ile talep gönderilebilmektedir.


Talep gönder butonuna tıkladıktan sonra açılan Gerekçe girişi paneli; 

Gerekçe girildikten sonra Onay işlemi ile E-duruşmaya katılma talebi gönderilmektedir.

Talep gönderildikten sonra ilgili duruşma günü tekrar sorgulandığında henüz Kabul/Ret işlemi yapılmamış ve 24 saatten fazla süre bulunuyor ise talep durumu “Talep Değerlendiriliyor” olarak gözükmektedir. 

E-Duruşma Talebi Kabul/Ret İşlemi

Talebin gönderildiği mahkemede e-duruşma talebi Kabul/Ret işlemi duruşmaya 24 saatten fazla süre bulunması durumunda yapılabilmektedir. 24 saatten az süre kalması, Kabul veya Ret işlemi yapılmamış olması durumunda sistem tarafından otomatik Ret işlemi yapılmaktadır.

UYAP üzerinden yapılan talep onayından sonra Avukat Portal üzerinden yapılan sorgulamada talep durumu “Talep Kabul edildi” olacaktır. Ret işlemi yapıldı veya 24 saatten az bir süre kalmasına rağmen kabul/ret işlemi yapılmadı ise talep durumu “Talep Ret edildi” olacaktır. 

E-Duruşma Başlatılması

Avukat Portal üzerinden E-Duruşmaya Bağlanılması

Avukat Portal üzerinden “Duruşma Sorgulama” ekranı üzerinden “Duruşmaya Katıl” butonu ile mahkeme tarafından başlatılan e-duruşma oturumuna bağlanılabilmektedir. 

Google Chrome tarayıcısı ile kamera ve mikrofon erişiminin sağlanabilmesi için gerekli izinlerin verilmiş olması gerekmektedir. 

E-Duruşma sonlandırıldığında;

Dosya Sorgulama menüsü üzerinden Duruşma Zaptına ulaşılabilmektedir.