Merkezi başkent Lima'da bulunan kadın hakları örgütü Demus'un sözcüsü Jessenia Casani, mağdurların ülkenin ücra ve yoksul bölgelerinden kadınlar olduğunu söyledi. Casani, birçoğunun yerli İndio kökenli olduğunu, İspanyolca konuşamadığını belirtti.
18 kadın öldü
Demus'un görgü tanıklarına dayandırdığı verilere göre, kadınların birçoğuna kısırlaştırılmaları için ya baskı yapıldı ya da herhangi bir bahaneyle sağlık merkezlerine gitmeleri sağlandı. 2002 yılına ait bir araştırma raporuna göre en az 18 kadın operasyonun sonuçlarından ötürü hayatını kaybetti.
Devlet başkanlığı seçimine de yansıdı
Konu, devlet başkanlığı seçimine de yansıdı. Seçimlerin ikinci turu 5 Haziran'da yapılacak. Fuerza Popular partisi adayı ve eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori seçimde yarışacak iki isimden biri. Diğeri ise Dünya Bankası eski ekonomisti Pedro Pablo Kuczynski.
Keiko Fujimori: Münferit vakalar
İnsan hakları gözlemcileri 41 yaşındaki Keiko Fujimori'nin eski First Lady olarak babasının döneminde yaşananlardan haberi olması gerektiğini savunuyor. Keiko Fujimori geçen yıl Harvard Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada kısırlaştırma iddialarının "bazı doktorların sorumlu olduğu münferit vakalar" olarak tanımladı.
Fujimori dönemi
Baskıcı bir rejim kurarak muhafazakar neoliberal politikalar uygulamasıyla bilinen Fujimori, sola karşı yargısız infaz ve yok etme politikası izledi, infaz timleri oluşturup, toplama kampları kurdu, köy boşaltmalar yaşandı. Ülkede 2000 yılında yapılan seçimlerde bunlara ilaveten rüşvet ve yolsuzluk olayları da açığa çıkınca Fujimori ülkeden kaçarak Japonya'ya sığındı. Peru'ya geri dönüp seçimlere katılmak için 2005'te Şili'ye gelen Fujimori burada tutuklandı, 2007'de Peru'ya iade edildi ve rüşvet suçlamasıyla yargılanarak 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fujimori yargısız infazlar nedeniyle de yargılandı ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Haber: DW Türkçe