Cem EMİR

DİYARBAKIR - Başta Diyarbakır olmak üzere, bölgenin birçok yerindeki cezaevlerinde PKK'ya ‘yardım ve yataklık’, ‘üyelik’ ve ‘propaganda’ suçlarından tutuklu bulunanlar, duruşmalarda Kürtçe savunma yapacaklarını bildirdi.

Diyarbakır Adliyesi'nde dün hakim karşısına çıkan 20 kadar tutuklu, bu isteklerini yargılandıkları mahkemeye ileterek, Kürtçe savunma yapmak istedi. Ancak mahkeme heyetleri, Kürtçe savunma isteklerini sanıkların daha önce ‘Türkçe savunma’ yaptıklarını göz önüne alarak kabul etmedi.

‘KÜRTÇE SAVUNMA’YA DAHA FAZLA CEZA
PKK’lıların bu kararı, dün gerçekleştirilen duruşmada Kürtçe savunma yapanların ceza indiriminden faydalanamayarak daha fazla ceza almaları üzerine geldi.

2008 yılında Abdullah Öcalan için düzenlenen basın açıklamasının ardından tutuklanan, kapatılan DTP’nin İlçe Başkanı mehmet Sait Çatak ve Yardımcısı İsa Yağbasan aynı suçlamalarla yargılanıp mahkum olurken, farklı cezalara çarptırılmıştı. Duruşmada savunmasını Kürtçe yapmak isteyen Yağbasan ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 9 yıl, Çatak ise 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.




Radikal