Riskli mesleklere mesai ayarı geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, riskli meslekler için mesai saatlerini yeniden düzenledi. Buna göre, artık termik santrallerde, çelikhanelerde, maden ocaklarında çalışan işçiler günde en fazla 7,5 saat mesai yapacak. Civa işi yapanlar günde en fazla 6, kurşun işi yapanlar ise en fazla 4 saat çalışabilecek.

7.5 SAATTEN AZ ÇALIŞANLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı ‘Sağlık Kurulları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat Veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Riskli işlerde çalışanların sağlık kuralları bakımından çalışabilecekleri azami sürelerin düzenlendiği yönetmelikle günde ancak 7.5 saat çalışılacak işlerle, 7.5 saatten daha az çalışılacak işler listesi oluşturuldu.

HANGİ MESLEKLER VAR?

Buna göre kurşun üretilen galenit, serüzit gibi cevherlerin çıkarılmasına ilişkin maden ocağı işleri, kurşun levha ve lehimlerin alevle kesilmesi, kurşunlu boyaların yakılması, içinde kurşun olan boya ve vernik gibi maddelerin kullanıldığı emaye, kauçuk, çini, cam, oyuncak yapımı, otomobil boyacılığı, harf matbaacılığı gibi işlerde günde en fazla 7.5 saat çalışılacak. Bu işlerde çalışan işçiler belirtilen günlük azami iş sürelerinden sonra diğer herhangi bir işte çalıştırılamayacak.

AYRINTILI BİLDİRİM ŞARTI

Yönetmelikte sayılan işlerden herhangi birinin veya birkaçının sürekli olarak yapıldığı işyeri işverenleri, bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, anılan işlerde çalışanların erkek ve kadınlar ayrı ayrı gösterilmek suretiyle sayılarını, işe başlamadan önce işin yürütüldüğü yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne ekim ayından itibaren yazılı olarak bildirecek.


CİHAN