GENELKURMAY, KONTGERİLLAYI SORUŞTURAN SAVCININ DOSYASINI ERGENEKON MAHKEMESİNE GÖNDERDİ

GENELKURMAY Başkanlığı, 34 yıl önce yürüttüğü kontrgerilla soruşturması nedeniyle suikaste kurban giden Savcı Doğan Öz dosyasını Ergenekon davasına bakan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak, Savcı Öz’ün dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e verdiği belirtilen Türkiye’deki kontrgerilla yapılanmasıyla ilgili rapora ise arşivlerde rastlanılmadığı bildirildi. Ergenekon mankemesi, “terör örgütü olduğu iddia olunan” Ergenekon yapılanmasının savcı Öz cinayetiyle bağlantısı olup olmadığını araştırması kapsamında, 31 Temmuz’da bir yazıyla  Genelkurmay’dan belge ve bilgi istedi. Genelkurmay, mahkemeye gönderdiği 24 Ağustos tarihli 15 sayfalık “Gizli” ibareli yazıda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ve Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın iddianameleri ile Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Nolu Askeri Mahkemesi’nin gerekçeli kararlarına yer verdi.

Savcının raporu ile ilgili bilgi bulunamadı

24 Mart 1978’de evinden çıkarken öldürülen savcı Öz cinayetiyle ilgili yasal mercilerdeki dosyaları alan Ergenekon mahkemesi cinayeti ve perde arkasını araştırmaya başladı. Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Nolu Askeri Mahkemesi’nin 1984 tarihli gerekçeli kararında davanın sanıkları İbrahim Çiftçi ve Hüseyin Kocabaş’ın dönemin askeri kanunları kapsamında beraat edildiğine yer veriliyor.  Mahkemenin,  savcı Öz’ün öldürülmeden önce hazırlığını yaptığı Kontrgerilla soruşturmasına dair evrak veya rapor olup olmadığını sorusuna Genelkurmay şu cevabı verdi: “Dava dosyasının tetkikinde Doğan Öz’ün hazırladığı raporla ilgili olarak bir bilgiye rastlanılmamıştır.”

Kontrgerilla Özel Harp Dairesi’nde

Savcı Öz’ün hazırladığı iddia edilen ve dönemin Başbakan’ı merhum Bülent Ecevit’e sunduğu belirtilen raporda, kontrgerilla yapılanmasının Genelkurmay Özel Harp Dairesi’ne bağlı olduğu iddialarına yer verildiği öne sürülmüştü. Raporda şu ifadelerin yer aldığı gündeme gelmişti: “Şiddet olayları, anarşik eylemler olarak nitelendirilebilecek kadar basit değildir. Amaç, demokrasi umudunu yok etmek, onun yerine faşist düzeni gündeme getirmek ve bütün unsurlarıyla yürürlüğe koymaktır. Böylece ABD ve çokuluslu ortaklıklar, Ortadoğu sorununu büyük ölçüde çözmek amacını gütmektedirler. Bize göre bu sonuca ulaşmada CIA, kontrgerilla gibi gizli örgütlerin yönlendirmesi vardır. Bu örgütler, devlet aygıtını geniş ölçüde kendi amaçlarına uygun şekle dönüştürerek demokrasi düşmanı akımları iktidar yapmayı öngörmüşlerdir.”(Star)