Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davada sözleşmeli personelin çalışma esaslarının belirleyen bakanlar kurul kararında yer alan "Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz." hükmünün iptali istendi.
Dava dilekçesinde Sağlık Bakanlığında görevli sözleşmeli memurların kısıtlıda olsa eş durumu tayini hakkından faydalandırıldıklarına dikkat çekildi. Üniversite hastanelerinde çalışan sözleşmeli personelin her üniversite ayrı bir kurum sayıldığından eş durumu tayin hakkından faydalanamamasının ciddi bir mağduriyete yol açtığı ifade edildi.
Dilekçede söz konusu düzenlemenin anayasaya kanun önünde eşitlik başlığının taşıyan 10. maddesine aykırı olduğu belirtildi. Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlarda "Eşitlik ilkesiyle güdülen amaç, aynı koşullar içinde bulunan özdeş nitelikteki durumların yasalarca aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamaktadır. Ancak, aynı işi yapan ve aynı sorumlulukları taşıyan ve kamu hukuku ilişkisi içinde çalışan kişilerin aynı statü içinde bulunmaları gerekirken, bunların ayrı statülerde ve çok farklı ücretlerde çalıştırılmalarında isabet bulunmamaktadır." yönünde tespitte bulunulduğu hatırlatıldı.
Dilekçede ayrıca "Üniversite hastanelerinde görev yapan 4/B sözleşmeli personelin eş durumu tayin hakkından faydalandırılmamasının her türlü hukuki-vicdani ve mantıki temelden uzak bir uygulama olduğu açıkça görülecektir" denilerek söz konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sözleşmeli personellerin ailelerinden ayrı yaşamak zorunda bırakıldığına dikkat çekti. Kahveci, şunları söyledi:
"Sözleşmeli memurlar eşleri ile işleri arasında bir tercihe zorlandılar. Ailelerinden adeta zorla ayrıldılar. Sağlık Bakanlığı'nda görev yapan sözleşmelilere kısıtlıda olsa eş durumu tayin hakkı verildi. Fakat üniversite hastanelerinde çalışanlar bu haktan mahrum bırakıldı. Kurumlar arası da sözleşmeli personele yer değişikliği imkanı tanınması için Danıştay'a davamızı açtık. Bunu engelleyen bakanlar kurulu kararının iptalini istedik. Mağduriyetin son bulmasını istiyoruz. Sözleşmeli personellerin sorunlarının tek çözümü kadrodur. Hükümetin bunu artık görmesi gerekiyor."



ANKA