Sağkan'ın katılımından önce geldikleri Tahran'da ilk olarak Tahran Barosu Başkanı Av. Dr. Behnam Habibzadeh'i ziyaret eden Küçük ve Bozkurt, burada kendilerine katılan İran Barolar Birliği Başkanı Av. Jafar Koosha ile de sohbet etti.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen "Avukatlık Mesleği Standartları Hakkında Uluslararası Konferans"ta Sağkan'ın da katılımıyla birer konuşma yapan TBB heyeti, genel olarak avukatlık mesleğinde yaşanan sorunlar ile avukatlık örgütlerinin bu sorunların çözümü için yapabilecekleri iş birliği alanları ile ortak çalışma imkanlarına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Sağkan konferansta yaptığı konuşmada; avukatlık mesleğine ilişkin gelişmelerin farklı ülke deneyimlerinden yola çıkılarak konuşulması ve tartışılmasının sağlayacağı yarara dikkat çekerek, Türkiye’de avukatlık mesleğinin ve Baro örgütlenmelerinin Türkiye modernleşmesi içerisindeki konumuna ilişkin bilgi verdi. "Avukatlık mesleği, aynı zamanda bir hukuk devrimi olan Cumhuriyet fikrinin taşıyıcısı olan unsurlardan biri olarak konumlanmıştır" diyen Sağkan, mesleğin niteliklerine, Avukatlık Kanunu'na, Baroların ve Türkiye Barolar Birliği'nin yapısına değindi.

Etkinlikler kapsamında 27 Şubat 2024 tarihinde Hemedan'da Avukatlar Günü kutlandı. İran'ın il baro başkanlarının katıldığı Avukatlar Günü kutlaması nedeniyle bir basın açıklaması da yapıldı. Basın toplantısında İran Barolar Birliği Başkanı Av. Jafar Koosha, Hemedan Barosu Başkanı Av. Dr. Mahdi Gholami Celal ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan birer açıklama yaptı.

Sağkan açıklamasında, avukatların dünyanın her yerinde büyük sorunlarla mücadele ettiğini söyleyerek, "Dünya üzerinde insan hakları ihlallerinin en yoğun yaşandığı, ayrımcılık yasağının ihlal edildiği, ifade özgürlüğünün sınırlandırıldığı, çevre haklarının ayaklar altına alındığı, barış hakkının görmezden gelindiği bir dönemi yaşıyoruz. Dünyanın genelinde, siyaset dünyasının sert ve menfaatlere odaklı dili, hukuk dünyasının uzlaşmaya açık ve haklara odaklı dilini büyük oranda bastırmış görünüyor. Bununla birlikte, mücadeleden, hakları savunmaktan asla vazgeçmeyen avukatlar ve hak savunucuları da, dünyanın her yerinde inatla yaşamı savunmaya devam ediyorlar" dedi.

Konuşmasında 7 Ekim 2023’te başlayan çatışmalarla, İsrail’in Filistin topraklarında 1948 yılından bu yana uyguladığı işgal politikasını bir başka boyuta taşıdığına dikkat çeken Sağkan, TBB'nin İsrail’in uluslararası ceza hukukuna ve insancıl hukuka aykırı davranışlarına karşı ilk andan itibaren, en üst düzeyde tepkisini ortaya koyduğunu ifade ederek, son olarak 24 Kasım 2023’te, İsrail’in işlediği suçlarla ilgili olarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Sağkan konuşmasını, "Dünyanın neresinde olursa olsun, kendimizi meslektaşlarımızın arasında daha güvende daha mutlu hissediyoruz" sözleriyle noktaladı.