İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin Zeytinburnu’ndaki 16:9 kulelerinde ‘tarihi siluete giren’ katlarla ilgili verdiği yıkım kararının yankıları sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘‘Yargı kararına saygılı olacağız’’ dedi.

İBB Meclisi’nde 2009 yılında 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın görüşmelerinde yapıların siluete etki edeceği ve Gökkafes gibi bir sorunla karşı karşıya kalınacağının belirtildiği ancak planın yine de oyçokluğuyla kabul edildiği ortaya çıktı. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Mehmet Yıldız da, imar planları meclise her geldiğinde itiraz ettiklerini, meclis tutanaklarında siluete etki edeceğini de özellikle söylediklerini açıkladı.

SP ve CHP’li üyelerden itiraz gelmişArazi 2007’de TMSF’den Astay’a geçtiğinde, ‘27 bin 791 metrekare, ticaret alanı ve 1 emsal’ olarak görünüyordu. Yeni arsa sahibi 1 / 5000 ölçekli Nâzım İmar Planı’nda değişiklikle inşaat hakkının 2.5 emsale çıkarılmasını ve arazinin turizm -ticaret alanına alınmasını talep etti. Talep 16.05.2008’de İBB Meclisi’nde oyçokluğu ile kabul edildi.

1 yıl sonra, 15.05.2009 tarihinde
1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı gündeme geldi. İşte bu toplantıda hararetli tartışmalar yaşandı. Saadet Partisi Meclis Üyesi Ahmet Sadıkoğlu, ‘‘Sanki bu parsele ciddi imtiyazlar sağlanmış hissi var. Emsal 1 iken 2.5’e çıkarılıyor. Taban alanının yüzde 50 olması, yüksekliğin serbest olması, bodrum katların emsal dışında bırakılmasının uygun olmayacağı kanaatindeyim’’ dedi.

CHP İmar Komisyonu üyesi Halil Sarıca da ‘‘Tarihi Yarımada’ya çok yakında bulunan parsel, sur tecrit bandı dışında kalsa da, surlar ve Tarihi Yarımada’ya etkileri açısından etüt edilmelidir. Emsalin 1’den 2.5’e çıkarılması ile yapı ve nüfus yoğunluğu getirilmiştir. İleride Gökkafes, Park Otel gibi tartışmalara meydan vermemek için, İmar Komisyonu üyesi olarak bu rapora katılmıyorum’’ diye itiraz etti.

İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş bunlara karşılık şu savunmayı yaptı: ‘‘Bu yer Turizm Bakanlığı tarafından turizm alanı ilan edilen Ataköy - Zeytinburnu hattının hemen arkasında. Geçmişte ticaret alanı olan bir yer. Ancak turizmle ilgili İstanbul’un durumu göz önüne alınırsa bizim bu tip otel alanlarına ihtiyacımız var. Bundan dolayı bu turizm alanına evet dedik.’’

Siluet ve emsal artışı konusunda yapılan tüm itirazlara rağmen 1 / 1000 ölçekli Nâzım İmar Planı İBB Meclisi’nde oyçokluğu ile onaylanarak inşaatın bugünkü haliyle yapımına izin verildi. İstanbul 4. İdare Mahkemesi bu imar planlarını da daha sonra iptal etti.

 Miniatürk’te Cumhuriyet Coşkusu Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni’ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, programının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “16:9 ile ilgili mahkemenin yıkım kararı var. Şimdi binaları yıkmak kolay mı, o binalar satıldı, yıkılacak mı? Nasıl bir yol izlenecek?” şeklindeki sorusuna Topbaş şu cevabı verdi:

“Tabii bunları şimdiden konuşmak erken. 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği bir karardan haberdar olduk. Ama henüz bize tebligat yapılmadı. Geldikten sonra hukukçularımız, ilgili birimlerimiz bunu değerlendirecek. Daha sonra detaylı açıklamaları yaparız. Tabii ki yargıya saygımız sonsuz. Herkes saygı duyacaktır. Ama şu an bunu söylemek erken.”
 “16:9’un imar planları da iptal edilmişti mayıs ayında. Onunla alakalı büyükşehirin bir çalışması oldu mu?” sorusu üzerine de Topbaş şu yanıtı verdi: “Sonuç olarak 16:9 ile ilgili idare mahkemesinin verdiği karar bize tebliğ edildikten sonra Büyükşehir Belediyemizin hukuk işleri müşavirliğimiz ve diğer birimler bunu değerlendirecek. Ondan sonra da tabii kamuoyuna açıklama yapacağız. Yargıya herkes saygılı olacaktır.”

ASTAY’dan İtiraz

 Astay’dan yapılan açıklamada ise 16:9 projesinin tüm plan, izin ve mevzuatlara uygun yürütüldüğü, bu nedenle kazanılmış hakların bulunduğu vurgulandı. Açıklamada özetle şöyle denildi:
‘‘Basında yer alan dava, Zeytinburnu Belediyesi ve İBB’ye başvuran Cihat Gökdemir isimli kişinin, projenin silueti etkilediği iddiası ile ilgilidir. Başvuru Zeytinburnu Belediyesi tarafından projenin imar planı ve ruhsatına uygun olarak yapıldığından bahisle reddedilmiş, İBB tarafından ise cevap verilmeyerek zımnen reddedilmiştir. Ret yazıları üzerine Gökdemir, 4. İdare Mahkemesi’nde dava açmış, mahkeme ret yazılarının iptaline karar vermiştir. Özellikle belirtmek gerekir ki; bu karar hiçbir şekilde, bina ya da katların yıkılması anlamına gelmemektedir. Sadece idarelerin ret yazıları iptal olmuştur.’’

 “16:9 Projesine ilişkin verilen yapı ruhsatı, yapı kullanma izni ve her türlü izin imar planlarına, notlarına ve her türlü mevzuata uygun olarak alınmış bulunmaktadır. Şirketimizin ve maliklerin kazanılmış hakkı bulunmaktadır. Konuya ilişkin asıl muhataplar ilgili davanın tarafı olan belediyelerdir. Şirket olarak Astay da, karar kendisine tebliğ edildikten sonra müdahil sıfatını kullanarak temyiz sürecini takip edecektir.”




Haber: ÖMER ERBİL - Radikal