Filistin asıllı Türk vatandaşı ve Türkiye merkezli Filistinli Esirler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abusalih (45), diş sağlığı ile ilgili bir fuara katılmak için İsrail’e gitti. Abusalih Ramallah’ta düzenlenen fuardan Kudüs’e dönerken, 5 Kasım günü İsrail askerleri tarafından gözaltına alındı. Avukatının verdiği bilgiye göre, İsrail makamları Abusalih’in tutukluluk süresini ‘ulusal güvenliği tehdit’ suçlamasıyla 17 Kasım’a kadar uzattı.

Diş hekimi olan Abusalih 20 yıldan beri Türkiye’de yaşıyor ve 10 yıl önce Türk vatandaşlığına geçti. 2 ile 14 yaşları arasında üç çocuğu var. Abusalih, diş implantı ve ağız sağlığı ekipmanları ticareti ile uğraşıyor. Eşi Müjgan Abusalih, İstanbul’daki evlerinde endişe ile bekliyor. Müjgan Abusalih, eşiyle en son tutuklanmadan yarım saat önce telefonla görüştüğünü anlatıyor:

“Çarşamba akşamı saat 23:00 sularında eşim beni telefonla aradı. Ramallah’tan Kudüs’e geçmek için kontrol noktasında beklediklerini, ancak Mescid-i Aksa protestoları nedeniyle yoğun güvenlik önlemlerinin uygulandığını ve geçişlerin çok yavaş bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Merak etmememi, bekleyişlerinin daha da uzaması halinde geceyi Ramallah’taki akrabalarında geçirebileceğini söyledi. Telefonu kapattıktan yarım saat sonra sosyal medyadaki bir hesabında, Filistinli yakınlarının durmadan onun fotoğrafını paylaştığını fark ettim. Fotoğrafın altına yapılan açıklamalar Arapça yazıldığından neler olup bittiğini anlamadım. Başına kötü bir şey geldi diye korktum. Saatler sonra ailesi bana ulaştı ve ‘Ahmet gözaltında’ dedi. Eşimin sesini en son o akşam duydum. Telefonla da olsa, konuşmamıza izin verilmiyor.”

Dışişleri devrede

Olaydan sonra Abusalih’in yakınları hemen Türkiye’nin Telaviv büyükelçiliği ile temasa geçti. Aşkelon cezaevine nakledilen Abusalih’in tutukluluk süresi uzatılırken, Türk büyükelçiliğinin ailesine verdiği bilgiye göre Abusalih’in sağlık durumu iyi. Abusalih’e kötü muamele ve işkence uygulanmadığını aktaran büyükelçilik yetkilileri, Filistin asıllı Türk diş hekiminin serbest bırakılması için girişimlerinin devam ettiğini belirtti. Aileyle irtibata geçen bir büyükelçilik yetkilisinin verdiği bilgiye göre Abusalih ile ilgili somut bir suçlama yok ve bu nedenle de 17 Kasım’daki mahkeme tarihinden de önce serbest kalması için çalıştıklarını iletti. Ancak bazı Filistin gazetelerinin Abusalih’in avukatına dayandırdığı bilgilere göre Türk vatandaşı Filistinli doktor ve işadamı ‘İsrail’in ulusal güvenliğini tehdit’ ile suçlanıyor.

Ahmet Abusalih (solda), Türkiye'yi ziyaret eden Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas'ı karşılamıştı. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

Ailesi ve arkadaşları şaşkın

Ahmet Salih’in ailesi olanlara bir anlam veremiyor. Müjgan Abusalih, eşinin başına gelenlere inanamıyor:

“Benim eşim kendi halinde bir insan. Filistin davası için barışçıl çabaları var. Türkiye’deki Filistin diasporası ile birçok kültürel etkinliğe katılıyoruz. Ayrıca Filistinli Esirler Derneği’nin genel başkanlığını da yürütüyor. Tanınan, bilinen bir isim. Legal olmayan hiçbir işi yok. İsrail’e ve ailesinin yaşadığı Ramallah’a defaatle gitti ve geldi. En son üç ay önce kardeşinin düğünü için gitmişti. Onu gözaltına almaları çok saçma.”

Kendisi gibi Türk vatandaşlığına geçen Filistin asıllı arkadaşı fizyoterapi uzmanı Samer Obaid, Abusalih’in gözaltına alınmasını vahim bir hata olarak değerlendiriyor:

“Ahmet Abusalih bir mazlumdur. Her Filistinli gibi o da zulme uğramış bir insandır. Ama kesinlikle yasa dışı bir işe bulaşacak bir insan değildir. Aklı başında bir hekim, sorumlu bir aile babası ve dürüst bir ticaret adamıdır. İkici ülkesi olarak gördüğü Türkiye’ye büyük bir vefa duygusuyla bağlıdır. Bildiğim kadarıyla hayatında bir kez, 14 yaşındayken, birinci  İntifada sırasında İsrail tarafından gözaltına alındı. Zaten bunu yaşamamış Filistinli sayısı çok azdır. Abusalih defalarca İsrail’e gitti ve Batı Şeria’ya geçti. Kanunlara saygılı, barışsever bir insandır. Gözaltına alınması trajikomik bir olay.”

Filistinli yetkililerin Abusalih ailesine verdiği bilgilere göre Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara kapatılmasının ardından çıkan olaylarda şimdiye kadar toplam 1700 kişi İsrail tarafından gözaltına alındı. Bunların 200 kadarı çocuk veya yaşlı oldukları için serbest bırakılırken bin 500 kişi hâlâ alıkonuyor.  


Kaynak: Can Hasasu / aljazeera.com.tr