Konut ve İşyeri kira sözleşmelerinin bildirim yolu ile sona erme hallerini ayrıntılı bir şekilde işledik. Bildirim yolu ile sona erme neticesinde ise gerek ev sahiplerinin gerekse kiracıların nelere dikkat etmesi gerektiğini izah etmeye çalıştık.

Bunun akabinde de toplumun büyük çoğunluğunun yanlış bildiği belirli süreli kira sözleşmelerinin süre sonunda bitip bitmeyeceğine dair açıklamalarda bulunduk. Söz gelimi kiracı vatandaşların sıklıkla sorduğu efendim 1 yıllık kira sözleşmesi yapmıştım bitmek üzere ev sahibi beni çıkartabilir mi sözleşme bitiyor diye çıkmak zorunda mıyım? Ya da 1 yıllık kira sözleşmem bitince sözleşme bittiği için kiracı olarak herhangi bir şey yapmama gerek yoktur sanırım.

Öncelikle şunu belirtelim ki kiracı 1 yıllık sözleşme yapmıştı ve bu sürenin sonuna geldiği için konuttan çıkmak zorunda değildir. Kiracı bu konutta 10 yıl oturma hakkına sahiptir. Kanun koyucu kiracıya sözleşmeyi feshetme hakkı tanımışken ev sahiplerine 10 yıllık uzama süresi sonunda sözleşmeyi feshetme hakkı vermiştir. Bu yüzden kiracı 10 yıl oturabilecektir. Öte yandan kiracı sözleşmenin bitimine 15 gün kala ev sahibine konutu boşaltacağına dair yazılı bildirim de bulunmaz ise sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzamış olacaktır. Bu demektir ki kiracı aynı konutta oturma arzusu yok ise bunu 15 gün kala ev sahibine bildirmek zorundadır.

Toparlayacak olursak, kanun koyucu belirli süreli kira sözleşmelerin de kiracının sözleşmenin bitimine 15 gün kala kiraya verene yazılı bildirimde bulunup sözleşmeyi feshedebilecektir. Ev sahibi ise 10 yıllık uzama dönemi sonunda çıkartabilecektir. Öte yandan belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kiracı her zaman, kiraya veren ise on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle kira sözleşmesini sona erdirebilirler.