Türkiye’de şu anda cezaevinde bulunan ve güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan kadın, AİHM’e yaptığı başvuruda Türkiye’de siyasi görüşleri yüzünden “eziyete uğrama” endişesi içinde yurt dışına kaçma girişiminde bulunduğunu ve aynı zamanda AB vatandaşı olmasına rağmen, Yunan makamları tarafından ‘geri itilmesinin’ insan haklarını ihlal ettiği yönünde şikayette bulundu.

Associated Press (AP) tarafından ulaşılan şikayet başvurusuna göre, Fransa’da doğan ve bu ülkede büyüyen 32 yaşındaki kadın ve kocası, Türkiye’deki kesinleşmiş hapis cezasının ardından Meriç Nehri üzerinden geçerek, Yunanistan ve ardından Fransa’ya gitme girişiminde bulundu.

Şikayet başvurusunda bulunan kadın, Yunan yetkilileri kendisine kötü muamelede bulunarak, eşi ile birlikte Türkiye’ye geri göndermekle suçladı.

Genelde Yunanistan tarafından uygulanan ‘geri itmelerin’ oldukça yaygın olduğunu belirten uluslararası ve Avrupalı hukukçular, Fransız vatandaşı kadının durumunun AİHM için daha önce emsali görülmemiş bir istisna teşkil ettiği görüşünde.

Avrupa Göç Politikası Enstitüsü Direktörü Hanne Beirens, Yunanistan’da ‘geri itmelerin’ söylentiden çıkıp yaygın bir uygulama haline geldiğini belirterek, son başvuru için, “Bu oldukça istisnai bir durum... Çünkü bu durum Yunanistan’ın ayrım gözetmeden bu uygulamayı gerçekleştirdiğini ve bunun her kesimden insanı etkilediğini gösteriyor” dedi.

Yunanistan'dan suçlamalara ilişkin yanıt yok

Associated Press, başta ilgili bakanlıklar ve Paris’teki büyükelçilik olmak üzere Yunan makamlarının konuyla ilgili yöneltilen soruları şu ana kadar yanıtlamadığını aktardı.

Associated Press, başvuru yapan kadının Türk anne ve babadan olup, Fransa’da doğup bu ülkede büyüdükten sonra 2013'te üniversite okumak için Türkiye’ye gittiğini bildirdi. AP, başvuru yapan kadın ile sonra evlendiği kocasının 2018 yılında Türkiye’de “FETÖ” üyesi olmakla suçlandığını, ancak çiftin bu suçlamayı reddettiğini yazdı.

Türkiye'de 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı

Türkiye’de 6 yıl hapis cezasına çarptırılan kadının, geçen yıl temmuz ayında temyiz mahkemesine yaptığı başvurunun da reddedildiği bildirildi.

19 Ekim 2021’de Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçmeyi başaran genç kadın ve kocasının Yunan makamları tarafından gözaltına alındığı, kadının Fransız kimliklerini göstermesine rağmen bu ülkeye girişine izin verilmeyip, bir müddet sonra can yeleği verilmeden kocasıyla birlikte şişme bir botla yeniden nehre bırakılıp Türkiye’ye geri dönmeye zorlandığı kaydedildi. (Euronews)