İstanbul Barosu Konferans Salonunda 3 Ocak Çarşamba günü 177, 4 Ocak Perşembe günü 41 olmak üzere 218 stajyer avukat, ailelerinin, yakınlarının huzurunda meslek yeminini ederek avukatlık ruhsatnamesini almaya hak kazandı.

Genç avukatlara cübbeleri, Baro Başkanı Av. Filiz Saraç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meslek üstadları tarafından giydirildi; ruhsatnameleri takdim edildi.

Avukatlık yemin törenine; İstanbul Barosu Başkan Av. Filiz Saraç, Başkan Yardımcısı Av. Ali Gürbüz, Genel Sekreter Av. Burcu Öztoprak Alsulu, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Bahar Güldaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Gülderen Z. Kavak Yıldırım, Av. Sinan Naipoğlu, Av. Bahar Ünlüer  Öztürk ve Av. Hüseyin Köprülü katıldı.

İSTANBUL BAROSU ÜYE SAYISI 59 BİN 449 OLDU

Meslek yemini ederek avukatlık ruhsatnamesini almaya hak kazanan 218 genç avukat ile birlikte 6 Ocak 2023 itibariyle İstanbul Barosu’nun üye sayısı 59 bin 449 oldu. Üyelerin 30 bin 731’i kadın, 28 bin 718’i ise erkek avukattan oluşuyor.

BENİM İÇİN BİR ONUR

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, törende yaptığı konuşmada, İstanbul Barosu tarihinde seçilen İlk Kadın Başkan olmasının, Cumhuriyetimizin 100. Yılına denk gelmesinin kendisi ayrıca bir onur olduğunu belirtti.

Av. Saraç, konuşmasında, “Sevgili meslektaşlarım, İstanbul Baromuz sadece nicelik olarak değil kurumsal olarak da dünyanın en köklü, en eski barolarından biridir. 5 Nisan 1878’de kurulduğu için de ‘5 Nisan Avukatlar Günü’ olarak kutlanmaktadır ülkemizde. Tarihine baktığınızda hep bir duruş sergilemiştir. Sizler bugün 144 yıllık köklü bir çınar olan İstanbul Baromuzun üyesi olacaksınız,  onun levhasına yazılacaksınız. Yarın avukatlığa başlayacaksınız. Savunma, yargının kurucu unsurlarından biridir. Hak ve adalet savaşı veren avukatların yüreklerinde ve omuzlarındadır savunma görevi.” dedi.

Saraç konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Değerli arkadaşlar bugün İstanbul Barosu üyesi olacaksınız. İstanbul Barosu üyesi olmak hem bir sorumluluk hem de çok büyük bir onur. Bu sorumluluğu en güzel şekilde taşıyacağınızdan hiçbir kuşkumuz yok. Geleceği şekillendirecek olan siz değerli meslektaşlarımızsınız. Avukatlık mesleğinin geleceğinin nasıl olacağı, dünyada ve memleketimizde hukukun nereye gittiğini ve bundan sonrasında da Avukatlık mesleğinin iş alanlarının, saygınlığının artırılmasının nasıl olacağı konusunda, bizler yaşadığımız tecrübelerle, sizler vizyonuz ve enerjiniz ile bu konuda destek olacaksınız. Hep birlikte en güzelini başaracağız. Hukuk, hakkın olduğu her yerde vardır. Hak ihlal edildiği zaman avukatın, baroların, karşısında durdukları son derece kutsal bir kavramdır. Avukatlık mesleğini, diğer serbest mesleklerden ayıran özellik, aynı zamanda kamu hizmeti olarak nitelenir. Çünkü sav, savunma, karar üçlüsünde, adaletin gerçekleşmesinde, kamu anlamında son derece önemi vardır. Hukuk devletinin, hukukun üstünlüğünün hayata geçmesinde, çok büyük rolü bulunmaktadır. Bugün Baromuzun iki önemli özelliği vardır.  Genç bir Baroyuz. Bu gençliğin vizyon ve enerjisi, mutlukla Baromuza sizlerin de desteğiyle birlikte, merkez ve komisyonlarımızda görev almanız sayesinde geleceğin mesleğini şekillendirmek açısından önemlidir. Aynı zamanda kadın sayısının erkek sayısından fazla olduğu bir barodur. Bugün kadın ve erkek omuz omuza, yan yana avukatlık ruhsatı alabiliyorsanız, ben burada sizlere hitap ediyorsam, bunu Atatürk’e ve  Cumhuriyetimize borçlu olduğumuzu da hiçbir zaman unutmayacağız.”