Sınav öncesinde başvurular alınırken Yönetmeliğin 10.maddesi gereğince adayların “sadece” kendi komisyon ve mahallerinden başvurabilmesine olanak tanınırken, bazı komisyonlarda Bakanlık talimatıyla “Bakanlık personelinin” başka mahallerden sınava girmelerine olanak tanınması neticesinde, bu mahaldeki birçok adayda sıralamaya girememesi nedeniyle sınav dışı bırakılarak mağdur edildi. Yönetmeliğe aykırı olarak yapılan uygulama nedeniyle mağdur edilen personel tarafından açılan davalarda, İdare Mahkemelerince iptal kararları verildi. Komisyonlar bazında yapılan atamalarla, ihtiyaç duyulduğu için açılan o yer komisyonuna verilen kadroların yine o yer personelince karşılanması amaçlanmaktayken, Bakanlık personelinin mahalleri dışındaki yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atandıkları günün bir iki gün sonrasında yeniden eski görev yerleri olan Bakanlığa atama veya görevlendirilmeleri yapılarak o yer komisyonu personeline yine haksızlık yapıldı.

Adalet Bakanlığının görevde yükselme yönetmeliğinin 16.maddesinin "Atamaları adalet komisyonlarınca teklif edilenlere ilişkin sınav kurulu ilgili adalet komisyonudur" hükmü gereğince görevde yükselme sınavı için sınava başvurular ve sonrasındaki atamalar komisyonlarca gerçekleştirildi. Sınavın en büyük mağduriyeti ise komisyonlar bazında yapılan atamalar nedeniyle, kendinden daha düşük puan alan adayların aynı kurum bünyesinde kendinden daha yüksek puan alan adayların amiri pozisyonuna getirilmesi sonucunu doğurması oldu. Yapılan bir sınav ile ulaşılmak istenen "en başarılı olanların başarı sırasına göre atanması" yönündeki evrensel ilke, komisyon bazında yerel atamalarla işlemez hale geldi. Türkiye geneline bakıldığında, kadro sayısınca yeterli başvuru olmaması nedeniyle bazı adliyelerde 70 puan alan adayların atamasının yapılmasına karşın, 96 puan alan adayın dahi ataması yapılmadı.

Sınav sonrasında yedek kalan başarılı adaylarca, sınav kadrosu açılan ancak yerleştirme olmayan kadrolar için Adalet Bakanlığına atanma talebinde bulunmuşlar ise de, bu defa Yönetmeliğin 22.maddesi gereğince, “açılan sınav kadrosunun boş kalması halinde bile başka mahalden atama yapılamaz” denilerek talepler reddedildi.

Şuan yedekte kalan birçok başarılı aday, kendinden çok daha düşük puan alan adayların atamasının yapıldığı sınav sonrasında, yaşadıkları mağduriyetlerinin Bakanlıkça çözüme kavuşturularak bir an önce atamalarının gerçekleştirilmesini bekliyor.

Memurlar.net forum üyelerince hazırlanmıştır.