(İHA) - Balyoz davasının kararı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Av. Mehmet Turcan, “Darbelerin bu ülkenin alın yazısı gibi görülmesi, bu milletçe kutsal sayılan bir kurumun demokrasiyi, seçimi, sandığı devre dışı bırakacak girişim ve oluşumların içine girmesinin hukuk ve millet tarafından meşru görülmesi mümkün değildir. Balyoz darbe planı davasında çıkan kararın, işleyen bir hukuk sürecinin sonucu verilmiş bir karar olduğunu düşünmekteyiz. Kamuoyunda davayı, kararı maniple etmeye yönelik yorum ve tutumların hukuk devleti ile bağdaşmadığını düşünmekteyiz” ifadelerini kaydetti.
Turcan'ın açıklamaları şöyle devam etti:

"Ülke olarak demokrasiden yana tavır ve tercihlerini yapmış bir ülkenin, hukuk devletinin usul ve esaslarının işlediği normatif bir hukuk devletinden ödün vermesi düşünülemez. Demokrasilerde hiç kimsenin suç işleme geçiş üstünlüğünün bulunmadığının bilinmesi gerekmektedir. Balyoz darbe planı davasında çıkan kararın eleştirebileceği, ama işleyen bir hukukta tipikliğe uygun suç işleyen herkesin ceza almasının kaçınılmaz olduğu da bir gerçektir.

Bağımsız yargının eksikleri olmuş olabilir, ama bunlar tüm yargı sistemimizin işlyeşinin sorunları olup bu davaya has sorunlar değildir. Birinci sınıf demokrasi iddiasındaki bir ülkede artık darbe de darbeye teşebbüste mümkün olmayacaktır/olmamalıdır. Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği olarak bağımsız yargının kararlarına saygılı olmanın toplumun ortak menfaati olduğunu düşünmekteyiz."