Anayasa Mahkemesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, gereğinin derhal yapılması için kararı, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve bazı üniversitelerden öğretim görevlileri, erişim yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişinin kullandığı Twitter'a 20 Mart'ta erişim yasağı getirilmişti.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, "erişimin gerekçesiz olarak yasaklanmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu" vurgulayarak, erişim yasağıyla ilgili kararın yürütmesini durdurmuştu.

Mahkemenin kararına rağmen yaklaşık 15 gündür Twitter'a giriş yapılamıyor.

"AÇMAZLARSA, SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR"

Feyzioğlu, TBB'nin yaptığı başvuru üzerine Ankara İdare Mahkemesi'nin Twitter yasağına "yürütmeyi durdurma kararı" verdiğini, ancak idarenin "kararı uygulamak için 30 gün sürem var" gerekçesiyle, yasağı kaldırmadığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Twitter'ın engellenmesi on milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için, on milyonlarca kişinin özgürlüğünü engellediği için hükümet idare mahkemesinin kararını hemen uygulamayarak, suç işlemeye devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı da, idarenin suç işlemekte olduğunu tescil etmiştir. Twitter'ın hemen açılması gerekir" dedi.

Feyzioğlu, Twitter'ın derhal açılmaması halinde TBB olarak, bu kez Anayasa Mahkemesi kararını da ekleyerek, TİB aleyhine yeniden suç duyurusunda bulunabileceklerini de vurguladı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI ÖRNEK: TWİTTER'A TOPLU YASAK MÜMKÜN DEĞİL

Anayasa mahkemesi kararı, "içtihat" oluşturması açısından da çok önemli. Yüksek Mahkeme, TİB'in twitter için verdiği toplu engelleme kararının "bireysel özgürlüklere aykırı" olduğunu hükmetmesi nedeniyle, bir daha bu yönde toplu bir engelleme kararı verilmesi mümkün olamayacak.