Karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen ve Baro Genel Sekreterlerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Baro Genel Sekreterlerini selamlayan TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Denizli Barosu önceki dönem başkanı Av. Mehmet Erdal Çam’ın bir silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğine ilişkin elim haberi akşam aldıklarını, Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan’ın cenaze törenine katılmak üzere Muğla’ya gittiğini ifade etti. Küçük, “Mesleğimizin taraflar arasındaki uyuşmazlıklar ve kişisel değerlendirmelerle hedef alındığı saldırılar maalesef son dönemde yaygınlaştı. Bu çarpık anlayışla, bu anlayışın sonucu olarak mesleğimize, meslektaşlarımıza ve savunma hakkına yönelen saldırılarla hep beraber mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Açış konuşmasını TBB Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun’un yaptığı toplantıya, TBB adına Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Abdülbaki Çelebi, Av. Nizam Dilek ve Av. Ali Bayram ile Bolu Barosu Başkanı Av. Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz da katıldı.

TBB Başkan Yardımcısı Altun, “Dün geceden beri içimiz dağlandı. Bir kez daha avukata ve hukuk savunucularına yönelik bir dehşetin tanığı olduk” sözleriyle başladığı konuşmasında, Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve avukata yönelik şiddetin azalmadığını kaydederek, “Her yıl 20’ye yakın meslektaşımız ölüm veya yaralanmayla biten silahlı saldırıya uğruyor. Görev başında iki baro başkanını şehit vermiş, yüzlerce meslektaşını sırf görevlerini yaptığı için kaybetmiş bir meslek grubuyuz” ifadelerini kullandı.

Altun daha sonra toplantıya ilişkin görüşlerini paylaşarak, “Genel Sekreterlik makamını; Baroların kuruluşundan başlayarak büyümelerine, şekillenmelerine önderlik eden; diğer barolarla, kurumlarla ve meslektaşlarla ilişkisini tesis eden ve şeklini belirleyen yüzü olarak algılıyorum” dedi.

Barolarda yazışmaların bir standarda bağlanmasına inandığını söyleyen Altun, öte yandan bir baroda kabul edilmeyen bir başvurunun bir diğer baroda bile isteye kabul edilmesinin farklı organizasyonlarmış algısına yol açabileceğini belirterek, baroların birbirleriyle iletişim içinde olup benzer kararları birlikte olgunlaştırmasının ve mevzuatın da el verdiği şekilde bir sisteme büründürmesinin önemine dikkat çekti. Baroların her alanda ve her konuda asgari müşterekte, benzer davranmaları gerektiğine inandığını söyleyen Altun, “Bunun da en temel yolu genel sekreterlik uygulamalarından geçiyor” dedi.

Altun’un konuşmalarının ardından gündeme ilişkin bilgi veren TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Baro Genel Sekreterlerinin; “Disiplin soruşturma ve kovuşturma dosyaları uygulamaları”, “Ruhsat-Sicil dosyaları ile ilgili uygulamalar”, “Levhaya yazılma talepleri yönünden denklik belgeleri vb. uygulama birliği sağlanması”, “Stajda çalışma esaslı staj dönemi uygulama birliği sağlanması” ile “Barolarımızın EBYS ve KEP kullanımları” başlıklarına ilişkin görüşlerini aldı. +

Gündem maddelerine ilişkin olarak TBB’nin görüş ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Küçük, Baro Genel Sekreterlerinin talep ve önerilerini dinleyerek, sorularını yanıtladı.