İstanbul Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, kamuoyunda “Balyoz” davası olarak bilinen davanın 6 Nisan 2012 tarihli duruşmasında adil bir yargılama yapılması, usul kurallarına uyulması, avukatlık mesleğinin onurunun korunması ve avukata hakkı olan saygının gösterilmesi talebinde bulunmaları nedeni ile yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs suçlamasından Silivri 2. Asliye Ceza mahkemesinin 2013/148 E. Sayılı dosyası ile yargılandılar.

Davanın bugünkü duruşmasında İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Durakoğlu, Genel Sekreter Av. Hüseyin Özbek, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Ufuk Özkap, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Ayşe Füsun Dikmenli, Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, Av. Turgay Demirci, Av. İsmail Altay, Av. Hasan Kılıç ve geçen dönem Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Başar Yaltı hazır bulundu.

Saat 10.00’da başlayan duruşmada 100’e yakın avukat, müdafilik görevi yaptı. Duruşmada Esas Hakkındaki Mütalaasını sunan duruşma savcısı, Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin "Yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan 2'şer yıldan 4'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan Başkan Ümit Kocasakal, "Sizden beraat talep etmiyorum. Sizden sadece vicdanınıza ve hukuka göre karar vermenizi istiyorum" dedi. Diğer sanıklar da suç işlemediklerini, görevlerini yaptıklarını ve beraat talep etmediklerini söylediler.

Yaklaşık 3 saat süren duruşma sonunda kararını açıklayan hâkim, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanıkların ayrı ayrı beraatına karar verdi.

Başkan Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin yargılandığı davaya yabancı hukukçulardan da destek yağdı. 24 Şubat 2014 Pazartesi günü yapılan duruşmaya Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (CCBE) 2. Başkan Yardımcısı Michel Benichou, Uluslar arası Avukatlar Birliği (UIA) Eski Başkanı Corrado de Martini, Avrupa Barolar Federasyonu (FBE) Temsilcisi Banu Kurtulan, Alman Federal Barosu Hukuk Müşaviri Kristina Wiese, Avrupa Savunma Avukatları (ECBA) İnsan Hakları Sorumlusu / Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Avukatları (ELDH) TemsilcisiScott Crosby, Fransa Baro Başkanları Konferansı (Conference des Batonniers) Temsilcileri Maryvonne Lozachmeur ve Marc Absire, Paris Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Etienne Lesage, Amsterdam Barosu Temsilcisi Hanneke Ellerman, Avukatlar İçin Avukatlar (Lawyers for Lawyers) Temsilcileri Judith Lichtenberg ve Hein Harskens de katıldı.

Davanın ardından Silivri Adliyesi önünde basın açıklaması yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, şöyle konuştu: "Salonda hiçbirimiz beraat talep etmedik. Bizler sadece vicdana ve hukuka göre karar verilmesini talep ettik. Yargı kendisiyle ilgili hükmü verdi. Bir kanadı mahkûmiyet istedi. Kendisiyle ilgili yargıyla ilgili… Ama hâkim yargıyla ilgili olarak beraat kararı verdi. Dolayısıyla bu karar bu anlamda önemlidir. Biz zaten bir suç işlediğimizi hiç düşünmedik. Hiç düşünmüyoruz. Ama bu karar Türk hukuku için… Bu ülkede şu anda yaşanan gelişmeleri görüyorsunuz, bu ülkenin hukuk tarihine geçecek bir karardır. O anlamda önemlidir" .