Anayasa'da yapılacak kısmi değişikliklerle bunun ortadan kaldırılamayacağını belirterek, "Geçmişte yapılan değişiklikler göstermiştir ki, o anayasayı restore ederek, demokrasinin evrensel standartlarına ulaşamayız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik mekanizmaların güçlendirildiği, çoğulcu demokrasiye uygun anayasa düzeni ancak yeni bir anayasa kabulü ile mümkündür." dedi.

Cemil Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı'nda bir araya geldi. TBMM olarak birey odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan bir anayasa yapmak istediklerini anlatan Meclis Başkanı, birçok partinin genel seçimlere yeni anayasa vaadi ile girdiğine işaret etti. Toplumda da sivil anayasa konusunda ciddi bir beklenti olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Milletimiz tarafından birçok sorunun kaynağı ve çözüm yolu olarak anayasa görülmektedir. Ülkemizi geleceğe taşıyacak, herkesin içinde kendisini bulacağı, 'işte benim anayasam' diyebileceği bir toplumsal sözleşmeyi hayata geçirmeliyiz. Yeni bir anayasa konusunda milletimizi hayal kırıklığına uğratma şansımız olmadığı inancındayız. Bu anlayış tüm parti ve komisyona katılan üyelerin de öncelikli paylaştığı bir husustur."

TBMM Başkanı, 'bu tarihî süreçten başarıyla çıkabilmesi'nde yazılı ve görsel basının temsilcilerine de büyük görevler düştüğünü dile getirdi. Çiçek, medya yöneticilerine şu çağrıda bulundu: "Sizlerden bu sürece destek olmanızı, halkın katılımını teşvik etmenizi ve Uzlaşma Komisyonu'nun tıkandığı yerlerde yol gösterici olmanızı bekliyoruz. Bu süreçte hata yapabiliriz, eksikliklerimiz olabilir, ama en az hata ile bu süreci tamamlamak istiyoruz. Onun için de gerçekten desteğinize, katkınıza ve yol göstericiliğinize zaman zaman ihtiyacımız olacaktır."


Zaman