Sempozyumun açış konuşmasını yapan Akarca; “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıda dürüstlük, yargının şeffaflığı ve hesap verebilirliği ilkelerinin gerçek ve görünür olmasının en etkili yollarından biri kaliteli yargıdır.” dedi. Topluma daha iyi hizmet verebilmek için Yargıtayın iç işleyişine yönelik birçok reformların yapıldığına değinen Akarca; halkın yargıya duyduğu güveni daha da artırmak amacıyla “Kaliteli gerekçeli karar, kaliteli adalettir.” anlayışını benimseyerek faaliyete geçirilen ve içtihat birliğini sağlamanın en etkili aracı olarak Gerekçeli Karar Yazım Rehberi’ni kapsamlı ve sistematik bir çalışma yürütülerek geliştirdiklerini ifade etti.

Rehbere uygun şekilde yazılacak gerekçeli kararların, bu yıl faaliyete geçecek yapay zekâ tabanlı “Yargıtay İçtihat Merkezi” aracılığıyla yaygınlaştırılacağına vurgu yapan Akarca; şu an emsal Yargıtay kararlarının veri tabanında yapay zekâ destekli olarak işlenmesine ilişkin çalışmaların gerçek ortamda devam ettiğini ve Yargıtay sunucuları üzerinden çalışan yapay zekâ sisteminin eğitimi erken bir aşamada olmasına rağmen kararların özetlenmesi konusunda başarılı olduğunu belirtti. Akarca; “Yargıtay İçtihat Merkezi’nin faaliyete geçmesi, hukukçuların ve halkın Yargıtayın güncel ve yol göstericilik özelliği yüksek kararlarına erişimini önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.” dedi.

Akarca; Cumhuriyetimizin 100. yılının heyecanını yaşarken bağımsızlık ve kurtuluş mücadelemizin dönüm noktalarından birine ev sahipliği yapan ve 1920-1923 yılları arasında Muvakkat Temyiz Mahkemesi adıyla kurulan, Cumhuriyet döneminin ilk Yargıtayının kurulduğu Sivas’ta bulunmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Sempozyumda; Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu ve Sivas Barosu Başkanı Av. Fatih Sevim de açış konuşması yaptı.

Oturum Başkanlıklarını; Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Abdullah Yaman ve İstanbul Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen’in yaptığı Sempozyuma; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Rıdvan Gündoğdu,Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım ile Yargıtay daire başkanları, üyeleri, tetkik hakimleri, avukatlar ve çok sayıda akademisyen katıldı.