NEW YORK/LONDRA/PARİS/BONN (ANKA) - Hırant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada veriler kararın, Türkiye'de yarattığı öfke, dünya medyasında geniş biçimde yansıdı. Kararda bir örgüt varlığının reddedilmesinin şoke ettiğini belirten yabancı medyada "Dar kapsamlı karar eleştiriliyor", "Türkiye'de yargı sistemi giderek daha çok mercek altına alınıyor", "Hükümet, kapsamlı yargı reformu kararı sözünü henüz yerine getirmedi", "Geniş komplo meselesi hükümet için test idi", "Adalet arayışına dayalı bir dava değildi" gibi yorumlar yapıldı.


-"TÜRKİYE YARGI SİSTEMİ GİDEREK DAHA ÇOK MERCEK ALTINA ALINIYOR"-

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, dava ve mahkemenin kararına yönelik eleştirilere vurgu yaptığı haberinde Dink ailesi ve avukatlarının davanın "yeni kritik kanıtlar" dikkate alınmadan sonuçlandırılmasından hayat kırıklığına uğradıklarını kaydetti.
"Türkiye'nin yargı sistemi, giderek yurt içinde ve dışında daha çok mercek altına alınıyor" görüşünü dile getiren gazete, "2008 yılından bu yana avukatlar, gazeteciler, akademisyenler ve subaylar olmak üzere, yüzlerce insan, hükümeti devirmek amacıyla terörist bir komplo kurdukları iddiasıyla yargılanmadan cezaevine konuldu. Eleştirenler, bu vakaların birçoğu terörden çok ifade özgürlüğü ile ilgili olduğunu söylüyorlar. Yargının Sayın Dink olayını agresif bir biçimde ele alma isteksizliği, bu çerçevede tedirginlik yarattı" iddialarına yer verdi.

-"DAR KAPSAMLI KARAR ELEŞTİRİLİYOR"-

"Karar, öfkeyi alevlendirdi" başlığını kullanan New York Times, kararın açıklanması ardından mahkeme salonunda yaşanan arbedeyi de yansıttı. Gözlemcilerin de "dar kapsamlı kararı eleştirdiklerini de kaydeden gazete, "Türkiye'de birçok yazar ve aydın, Dink'in ölümü konusunda devleti sert dille eleştirdiler. Aralarında olaya ilişkin bir kitap yazan ödüllü gazeteci Nedim Şener de var. Sayın Şener halen bir terör örgütüne yardım etme suçlaması ile cezaevinde. Kendisi ise, bu suçlamaları misilleme olarak adlandırıyor" diye yazdı

-"GENİŞ KOMPLO MESELESİ, ERDOĞAN HÜKÜMETİ İÇİN TEST İDİ"-

ABD'li Time dergisi, internet sayfasında yansıttığı haberde daha büyük bir komplo varlığı iddiasının mahkeme tarafından reddedildiğine dikkat çekti. Dergi, "Daha geniş bir komplo meselesi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın başkanlığındaki hükümetin dile getirdiği, polis ve bürokrasi içinde hukukun üstünde olduklarına inanan milliyetçi unsurları temizleme yönündeki isteği için test haline gelmişti" görüşünü öne sürdü.

-"HÜKÜMET, KAPSAMLI YARGI REFORMU SÖZÜNÜ HENÜZ YERİNE GETİRMEDİ"-

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, mahkemenin kararına yönelik öfke ve protestolara dikkat çektiği haberinde Dink'in taraftarlarının devlet yetkilileri ve polisin cinayete karıştıklarına işaret eden kanıtlar bulduklarını ancak bu yetkililer hakkında soruşturma açılması taleplerinin defalarca görmezlikten gelindiğini söylediklerini belirtti. Haberde "Hükümet, yargı sisteminde kapsamlı reformlar sözünü verdi ancak iktidara gelmesinden bu yana 9 yıl geçmesine rağmen bu sözünü henüz yerine getirmedi" yorumu yapıldı.

-"ORGANİZE SUÇ OLASILIĞININ DIŞLANMASI ŞOKE ETTİ"-

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, avukatların Dink cinayetine ilişkin soruşturmada "çok sayıda usulsüzlüğe" dikkat çektiklerini belirterek "Avukatlar ve insan hakları grupları, mahkemenin, organize suç olasılığını tümüyle dışlayan kararı nedeniyle şoke oldu" değerlendirmesinde bulundu.

-"DİNK DAHA ADİL BİR TÜRKİYE'Yİ HAYAL EDİYORDU"-

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise, mahkeme kararının Türk kamuoyunda şok yarattığına dikkati çektiği haberinde, Dink'in ise dahil adil bir Türkiye hayali kurduğuna vurgu yaptı. Haberde değerlendirmelerinin yansıtıldığı Agos gazetesinini şimdiki editörü, Robert Koptaş, "Bürokratlar ve hukukçular gerçeklerin üzerini örtmeye çalıştı" dedikten sonra "Adalet arayışına dayalı bir dava değildi" görüşünü dile getirdi.

-"KARAR KURBANIN YAKINLARINI ÖFKELENDİRDİ"-

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro da, "İstanbul mahkemesi, örgütlü suç tezini benimsemeyerek kurbanın yakınlarını öfkelendirdi" ifadesini kullandığı haberinde Dink ailesinin avukatlarının 2007 yılından bu yana "Türk güvenlik örgütlerince gerçekleştirilen "kanıt sahtekarlığı ve sahte tanıklığını ihbar ettikleri"ni yazdı.(ANKA)
(AT/CN/ÖMR)