İki uçağın çarpması sonucu yerle bir olan ikiz kulelerin enkazından yayılan toz ve küllerin kendilerinde kalıcı rahatsızlıklara neden olduğunu öne süren 10 bin davacıyı kapsayan anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için söz konusu kişilerin yüzde 95'i tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynağın federal hükümetin finanse ettiği sigorta fonunun New York kent yönetiminin kontrolündeki 1 milyar dolardan sağlanacağı bildirildi.

Avukatların seçeceği bir hakem, her şikayetçinin tazminat iddiasının geçerliliğini inceleyerek, her dosya bağlamında hakedilen tazminatın miktarını belirleyecek.

Uzun süren bir yargı mücadelesini izleyen anlaşmanın yargı tarafından da onaylanması gerekiyor.

Kararı değerlendiren New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg anlaşmayı ''adil ve içinde bulunulan karmaşık koşullar dikkate alındığında makul'' olarak niteledi.

Şikayetçilerin bazılarının bir kaç bin dolar bazılarının ise milyon dolar civarında tazminata hak kazanabileceği tahmin ediliyor.

Washington'daki BBC muhabiri Adam Brookes, anlaşmanın 11 Eylül saldırılarının ardından başlayan uzun hukuk mücadelesinin sona yaklaşıldığı anlamına gelebileceğini söylüyor.

İkiz kulelerin çökmesinin ardından kurtarma ekipleri toz, duman ve kül içindeki bir ortamda kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerine katılmış, ancak çok az bölümü bu tür bir görev için sigortalanmıştı.

Hükümet, bu işçilerin hastalanmaları riskine karşı bir sigorta fonu kurmuş, daha sonra kanser ve solunum hastalıkları şikayetiyle çok sayıda tazminat başvurusu yapılmıştı.

2008'in ilk aylarındaki verilere göre 10 bine yakın başvurudan yalnızca altısına ödeme yapılmış durumda.

Öte yandan hukuk mücadelesinin bir milyar dolar civarında bütçeye sahip olan sigorta fonuna yaklaşık 200 milyon dolara malolduğu da bildiriliyor.

BBC