Fransız yargısı, siyahi Adalet Bakanı Christian Taubira’yı maymuna benzeten aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinden belediye başkan adayı Anne Sophie Leclere’e tarihi bir ceza vererek dokuz ay hapis, 50 bin euro para ve beş yıl siyasetten men cezasına çarptırdı. Mahkeme bununla da kalmayıp, ihraç etmesine rağmen Leclere'i aday gösteren partiyi de 30 bin euro para cezasına çarptırdı.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Rethel kentinden belediye başkan adayı olan Leclere, yerel seçimler öncesinde 17 Ekim tarihinde, Facebook hesabından yayımladığı bir mesajda, Bakan Taubira ve bir şempanze resmini yan yana koymuştu. Leclere, şempanze fotoğrafının altına "Taubira 18 aylıkken" , Taubira’nın fotoğrafının altına da "Şimdiki hali" yazmıştı. Leclere'in bu benzetmesi seçim öncesinde büyük polemik başlatmış, Leclere partisi tarafından adaylıktan ve üyelikten ihraç edilmişti.

 

Guyan kökenli Bakan Taubira’nın kurduğu Walwari adlı hareket de, ırkçı girişimi mahkemeye taşımış, sadece Leclere’in değil, onu aday gösteren Ulusal Cephe'nin de yargılanmasını istemişti.

'ŞAKA YAPTIM'
Davayı dün akşam saatlerinde karara bağlayan Cayenne Mahkemesi, "Sadece şakaydı" diyerek kendini savunan ve avukat tutmayan Leclere’e dokuz ay kapalı hapis, 50 bin euro para ve beş yıl siyasetten men cezası verdi.

PARTİYE DE CEZA
Mahkeme, Ulusal Cephe'yi de Leclere’i aday gösterdiği için 30 bin euro para cezasına çarptırdı. Walwari Hareketi Başkanı Joel Pied, "Bu tarihi bir karar. Rekor ceza ve ilk kez parti de ceza aldı. Umarız bu karar cumhuriyet değerlerini herkese hatırlatır" dedi. Taubira’nın partisi iktidardaki Sosyalist Parti de kararı destekledi.

 

ULUSAL CEPHE TEMYİZE GİDİYOR
Ulusal Cephe ise ihraç ettikleri bir adayın sözleri nedeniyle yargılanmaya itiraz ederek kararı temyize götüreceklerini duyurdu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Florian Philipetti, "Bu karar hukukun politize olduğunun en önemli göstergesi. Son derece orantısız. Bir kadını bıçaklayarak komaya sokan adama sekiz ay veren yargı, bu davada sokuz ay hapis cezası veriyor. İhraç ederek tavrımızı gösterdiğimiz bir aday yüzünden hukuki hiçbir temeli olmadığı halde bizi de yargılıyorlar. Hukuken bu bir skandal. Adalet Bakanı'nın yargıyı soktuğu hali gösteriyor" dedi.

'ŞOKE OLDUM'
Kararı değerlendiren Leclere, "Bu tamaıyle oransız bir karar. Öğrendiğimde şoke oldum. Ağır ceza alan suçlular bile elektronik bilezik ile dışarda gezerken bana dokuz ay kapalı hapis cezası veriliyor" dedi.