Şanlıurfa'da BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da tutuklu bulunduğu Eyyübiye bölgesindeki E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, adli tutukluların kaldığı C-15 koğuşunda dün 23.00'da kavga çıktı. 18 kişinin kaldığı koğuşta yatak ve battaniyeler ateşe verilirken, alevler hızla büyüdü. Yangın ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi. Söndürme çalışmaları devam ederken, Şanlıurfa polisine ait çok sayıda zırhlı araç E-Tipi cezaevinin etrafında güvenlik zinciri oluşturdu. Yangına müdahale için gelen İtfaiye araçları kontrollü biçimde güvenlik bölgesi içine alındı. Koğuştaki faciaysa dakikalar sonra ortaya çıktı. 18 kişinin kaldığı koğuştaki 13 kişinin yanarak can verdiği belirlendi. Koğuştan yaralı çıkarılan 5 kişinin ise tuvaletlere kaçarak kurtulduğu öğrenildi. Cezaevine gelen Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Mahkumlar kendi aralarında kavga etmiş ve yangın çıkmış. 5 kişi tuvalete kaçarak kendisini kurtarmış. 13 ölü var . Kendi aralarında çıkan tartışma nedeniyle yatakları yakıyorlar. Jandarma ya da güvenlik güçleri ile tartışmadan dolayı çıkan yangın ya da isyan değil. Siyasi suçluların olduğu koğuşlarla ilgisi olmadığını belirtmek isterim. Savcılık inceleme başlattı. Koğuşların 18 kişiye yeterli olup olmadığı konusu hakkında bilgi vermem doğru olmaz ama Türkiye hukuk devleti adalet bakanlığımız gerekli araştırmayı yapacaklardır. Tek diyeceğim olayların C-15 adli suçluların koğuşundaki kavgadan dolayı olduğudur."

Öte yandan olayları haber alıp cezaevinin önünde toplanan mahkum yakınları da içeri girmek istedi. Polis ekipleri mahkum yakınlarını olay yerinden uzaklaştırılmak istedi. Vatandaşlar ile polis ekipleri arasında arbede yaşandı. Polis, olay çıkaran mahkum yakınlarına tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti.

Şanlıurfa Cezavinde Ölenlerin İsimleri
Suat Yıldız, Sinan Özalp, Mehmet Satış, Ömer Şimşek, Şükrü Ülgeç, Suphi Köksal, Taner Şimşek, İbrahim Halil Kaya, Fuat Yıldız

Yaralı İsimleri
Habip Aytekin, Cevat Yılmaz, Yusuf Aydemir, Vedat Taşkın, Mustafa Demir




Sabah