Danıştay'dan dört kişilik bir heyet, İsveç Yüksek İdare Mahkemesi ile işbirliğini geliştirmek üzere bu ülkeye geldi. Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya, Danıştay yargıç üyesi Gürsel Ceylan, Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Erkan, Danıştay üyesi Mustafa Döner, Stockholm'de incelemelerde bulundu. Heye üyeleri, her iki ülkenin hukuk sitemiyle ilgili bilgi alış verişinde bulundu.
Heyet üyeler, üç günlük temaslarının ardından gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye'deki en büyük sorunun yüksek yargıdaki dosya sayısının fazlalığı ve iş yükünün ağır olması nedeniyle İsveç'te inceleme yaptıklarını söyleyen Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya, "Bizde bakılacak 230 bin dosya varken, İsveç Yüksek İdare Mahkemesi'nde sadece 800 dosya var." şeklinde konuştu.

Mevlüt Çetinkaya, İsveç'te 1990 yılında yargıda büyük bir reform yapıldığını ve yüksek mahkemelerdeki iş yükünün hafifletildiğini dile getirdi. İsveç'in davalarının büyük bir çoğunluğunun mahkemelerde çözüldüğünü ve Danıştay'a gitme hakkının hemen hemen hiç olmadığına değinen Çetinkaya, "Bizdeki sisteme göre ise bütün davalar yukarı mahkemelerde çözülüyor. Ayrıca burada Parlamento'nun veya belediye meclisinin aldığı kararları uygulama noktasında vatandaş dava açamıyor, bizde ise dava açabiliyor." dedi.



Cihan