İstanbul Kadıköy'de 17 Ocak tarihinde avukat Mürsel Ünder, Söğütlüçeşme metrobüs turnikelerinin girişinde kendisini durduran bekçiler tarafından darp edildiğini belirterek Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, Ünder'in 17 Ocak gece saatlerinde Söğütlüçeşme metrobüs turnikelerinin girişinde kendisini durduran bekçilere hangi gerekçeyle durdurulduğunu ve neden kimlik sorduğunu, bekçilerin GBT yapma yetkilerinin olduğunu, itiraz ettiği takdirde kelepçe takacaklarını ve gözaltı yapacaklarını söyledikleri belirtildi.

‘ADETA BİR KAVGAYA GELMİŞÇESİNE HAREEKET ETMİŞLERDİR’

Avukat Mürsel Ünder'in olay yerinden ayrılmak istediği ancak bekçiler tarafından engellendiği aktarılan dilekçede, “Orada bulunan ve sonradan gelen bekçiler müvekkili çepeçevre sarmışlardır.

Bekçilerin tamamı kamu görevi ifa ettiklerinin bilincinde olmadan adeta bir kavgaya gelmişcesine hareket etmişler, üstten ve saldırgan bir dille müvekkili tehdit etmiş, müvekkilin zorluk çıkarmamasını, zorluk çıkardığı takdirde müdahale edeceklerini, kendisini gözaltına alacaklarını ve ters kelepçe yapacaklarını söylemişlerdir.” denildi.

‘AVUKAT FALAN FARK ETMEZ MÜDAHALE EDİN’ DEMİŞ

Ünder’in yapılanlara itiraz etmesi üzerine bir bekçinin ‘Avukat falan fark etmez, müdahale edin’ dediği aktarılan dilekçede, avukat Ünder'in darp edildiği ve polis otomobili ile polis merkezine götürüldüğü anlatıldı.

Ünder'in bir süre hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı, gözaltında olup olmadığı bilgisi verilmeden bekletildiği, saat 04.00 civarı ise serbest bırakıldığı belirtildi.

BEKÇİLERİN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Dilekçede, bekçinin durdurma nedeninin somut bir hal olarak açıklanması gerektiğinin belirtildiği dilekçede, bekçilerin kamu görevini kötüye kullandıkları vurgulanarak, “Avukat müvekkili tehdit eden, darp eden, yaralayan, haksız bir şekilde alıkoyan tüm bekçilerden davacı ve şikayetçiyiz” denildi.

Dilekçede bekçilerin, “işkence”, “yaralama”, “görevi kötüye kullanma”, “tehdit”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve resen tespit edilecek diğer suçlardan cezalandırılması istendi.

‘KİŞİLİK HAKLARIM ÇOK AĞIR BİR ŞEKİLDE ZEDELENDİ’

Suç duyurusunda bulunmadan önce adliye önünde yapılan basın açıklamasına İstanbul Barosu yöneticileri ile çok sayıda avukat katıldı. Basın açıklamasında konuşan avukat Mürsel Ünder, bekçilerin durdurmak için bir sebebinin olması ve kişiyi bu sebebi belirterek durdurabileceğini anlatarak, bekçilerin kendisine müdahale ettiği ve darp edildiğini söyledi.

Kendisine kelepçe takıldığını belirten Ünder, “Kişilik haklarım çok ağır bir şekilde zedelendi. Evime gitmek üzereyken, hiçbir sorun yokken ortada kolluğun bu şekilde insanlık dışı işkencesine ve darbına maruz kalmış durumdayım. Herkesin gözlerinin önünde bir avukata bunu yapabilen bir anlayış, kimsenin olmadığı yerlerde ya da kendilerine çok sınırlı şekilde verilmiş yetkileri hoyratça kullanabilen anlayışın kesinlikle peşini bırakmamak gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Sevgim Begüm Yavuz / Sözcü)