Hakkari'de son yılların en ağır terörist saldırısı düzenlendi.

Yüksekova ve Çukurca'daki eş zamanlı terör saldırılarında çok sayıda asker şehit oldu. Başbakanlık kaynaklarına göre, saldırılarda 24 asker şehit olurken, 18 asker de yaralandı.

Gece 1'de başlayan çatışmalar Çukurca bölgesinde yoğunlaştı. Teröristler tarafından aynı anda 8 ayrı hedefe saldırı düzenlendi. Güvenlik güçleriyle teröristler arasındaki çatışmalar sabah 5'e kadar aralıksız olarak sürdü.

Saldırıya uğrayan askeri birliklerin çoğu sınıra yakın bölgelerde bulunuyor. Saldırının yapıldığı bölgelerde bulunan evlerde bile mermi izleri olması dikkat çekti. Teröristler saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Irak'a kaçtı ve askerler sıcak takibe başladı.

Saldırı yapılan bölgeler şöyle:

Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığı

Çukurca Asayiş Bölük Komutanlığı

Çukurca Asayiş Tepe Üs Bölgesi

Çukurca Sivri Tepe Üs Bölgesi

TOKİ Polis Lojmanları

Gezitepe Jandarma Sınır Komutanlığı

Çukurca-Keklikkaya sınır noktası

Bankardi sınır noktası

Diyarbakır-Lice'deki 2'nci Motorize Piyade Tugayı'ndan bölgeye lojistik amaçlı giden birlik

SAVAŞ UÇAKLARI HEDEFLERİ VURDU
Saldırı sonrasında askerler karadan ve havadan harekata başladı. Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları Kuzey Irak'taki hedefleri vurdu. Uçaklar ağırlıklı olarak ZAP bölgesindeki PKK kamplarına operasyon düzenledi. Terör örgütü PKK'nın ana karargahının bulunduğu yer ZAP olması nedeniyle hava harekatı ağırlıklı olarak burada yapılıyor.

UÇAR BİRLİKLER K. IRAK'A İNDİRİLİYOR
Karadan da Hakkari dağ komando birlikleri Kuzey Irak'ta sınırlı kara harekatı gerçekleştiriyor. Uçar birlikler helikopterlerle stratejik noktalara indiriliyor. Sınır ötesine geçirilen asker sayısının 600'ü bulduğu belirtiliyor. Türk askerlerinin sınırdan 3-4 km içeri girdiği ifade ediliyor.

REUTERS: 15 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ
Reuters haber ajansı, operasyonlarda 15 PKK'lının öldürüldüğünü duyurdu. Saldırılarda en az 100 PKK'lının yer aldığı belirtiliyor.

ANKARA'DA ACİL ZİRVE
Saldırı sonrası Ankara'da hareketli saatler yaşanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Başbakanlık'ta acil bir toplantı yaptı. Toplantı 3 saatten fazla sürdü. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bölgeye gidecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da MYK üyeleriyle olağanüstü toplantı yaptı.

DIŞ GEZİLER İPTAL EDİLDİ
Saldırı sonrasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan gezisi iptal edildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dış gezilerini iptal etti.

"Eş zamanlı saldırı düzenlendi"

Hakkari Valisi Muammer Türker, saldırının eş zamanlı gerçekleştiğini söyledi.

Saldırının polis ve askeri noktalara aynı anda yapıldığını belirten Vali Türker, güvenlik güçlerinin de anında karşılık verdiğini, çatışmanın sürdüğünü bildirdi.

"200 PKK'lı saldırdı"

Saldırının detayları da yavaş yavaş netleşiyor.

PKK'lı teröristlerin önce Çukurca ilçe merkezindeki polis ve askeri alanlara, ardından da sınırın sıfır noktasında bulunan askeri birlik ve karakollara saldırı düzenlediği belirtildi. İlçe merkezi ile karakollara yapılan saldırının 200 kişilik bir PKK'lı grup tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanı bölgeye gitti

Saldırının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları bölgeye hareket etti.

Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın gezileri iptal

Başbakan Erdoğan bugünkü Kazakistan gezisini iptal etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Sırbistan'a yapmayı planladığı çalışma ziyaretini iptal etti.

Bir ziyaret iptali de Maliye Bakanı'ndan geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek saldırılar nedeniyle ABD programını iptal etti.



BAŞBAKANLIK'TA TERÖR ZİRVESİ

Saldırının ardından Başbakan Erdoğan başkanlığında bir terör toplantısı yapıldı.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da
katılıyor.

Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Başbakanlık'a geldi.

Toplantının ardından İçişleri Bakanı'nın bölgeye hareket etmesi bekleniyor.

Hakkari'de hava hareketliliği

Öte yandan Hakkari ile İran ve Irak'a sınırı olan Şemdinli İlçesi'nde de yoğun hava hareketliliği yaşandı.

Hakkari ve Şemdinli'nin Derecik Beldesi'den geçen uçaklar, Irak sınırına doğru gitti. Askeri hareketiliğin yoğun sürdüğü bölgede dün akşam saatlerinde yaşanan hava hareketliliği bugün de akşam saatlerinde devam etti. Dün saat 20.30'da Hakkari ile Şemdinli ilçesi'nin Derecik Beldesi semalarında peş peşe geçen uçakların, Irak sınırına doğru gittikleri görüldü.