Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te öldürüldüğü yer olan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare'nin önünde anıldı. Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çok sayıda baro başkanı, avukatlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı anmada, "Tahir Elçi cinayeti aydınlatılsın" dendi. 

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan avukatlar, terör saldırısının gerçekleştirildiği Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokağı'na kadar yürüdü. Burada düzenlenen törende, Dört Ayaklı Minare'ye dikkati çekmek amacıyla Elçi'nin ölümünden hemen önce yaptığı basın açıklamasındaki konuşması sinevizyondan izlettirildi. Baro Başkanı Cihan Aydın, ölümünün 4. yılında Tahir Elçi'yi saygı ve özlemle andıklarını belirterek, saldırıyla ilgili başlatılan soruşturmayı dikkatle takip ettiklerini söyledi. Açıklamanın ardından Elçi'nin öldürüldüğü yere karanfil bırakıldı. 

'EKSİLEN SENDİN, ÇOĞALAN ÖLÜM'

Türkan Elçi anmada yaptığı konuşmada, Tahir Elçi için yazdığı mektubu okudu. 'Yine Dört Ayaklı kapına geldik' ifadesini kullanan Elçi, "Bu dar sokakta eksilen sendin, çoğalan ölümdü. Ardından her şey biraz daha eksildi. Mesela huzurumuz hürriyetimiz umutlarımız eksildi" dedi.  

MEZARINA KARANFİL BIRAKTILAR

Merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreninde de dua edildi ve Elçi'nin mezarına karanfil bırakıldı. 

İSTANBUL'DA DA ANILDI

Elçi, Bakırköy Adalet Sarayı'nda anıldı. Aralarında Fransa'dan gelen avukatların da bulunduğu 7 ayrı avukat grubu, Elçi'yi anmak için Bakırköy Adalet Sarayı'nda toplandı. Ellerinde Tahir Elçi'nin fotoğraflarını taşıyan avukatlar, ''Hepimiz Elçi'yiz, öldürmekle bitmeyiz'' sloganları attı. Adliyenin bahçesinde grup adına açıklama yapan avukat Severay Ballıkaya, "Başta Tahir Elçi olmak üzere katledilen tüm meslektaşlarımızın yaşamları ve mücadelelerini referans alıyoruz. Tahir Elçi'yi asla unutmayacağız" dedi. Fransa'dan gelen avukatlar adına konuşan Maryvonne Lozachmeur de Tahir Elçi'nin ölümünü duyduklarında çok üzüldüklerini söyledi. Açıklamanın ardından avukatlar, ellerindeki karanfilleri Elçi'nin fotoğraflarının konulduğu yere bıraktı.

İZMİR BAROSU ÖNÜNDE ANMA TÖRENİ

Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi ölüm yıldönümünde İzmir Barosu önünde anıldı.İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Barosu, ÖHD İzmir Şubesi ve ÇHD İzmir Şubesi'nin katıldığı açıklamayı İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer okudu.

Yapılan açıklama şöyle;

"Bugün burada, Diyarbakır Barosu eski başkanı, insan hakları savunucusu, demokrasi mücadelesinin yılmaz neferi, meslektaşımız, yol arkadaşımız Av. Tahir Elçi'yi dördüncü ölüm yıl dönümünde anmak için bir araya geldik.

Av. Tahir Elçi, 49 yıllık kısa yaşamında yargısız infazlar, işkenceler, köy yakma davaları, faili meçhuller başta olmak üzere yüzlerce dosyada mağdurların avukatlığını yaptı. 

28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare'nin altında yaşamını yitirdiğinde geride, sesine ses, umutsuzluğuna umut olduğu binlerce insan, birlikte omuz omuza mücadele yürüttüğü yüzlerce meslektaş, bir eş, iki güzel çocuk ve onurlu bir yaşam bıraktı. 

Ulusal bir televizyon kanalında yaptığı bir açıklamanın ardından önce malum çevrelerce hedef gösterildi, ardından Diyarbakır Barosu'ndaki makamında gözaltına alındı, ilk açıklamasının bir ay sonrasında ise Diyarbakır'da katledildi.

Av. Tahir Elçi'nin katilleri aradan geçen dört yıl içinde yargı önüne çıkarılmadı. Olay yeri incelemesi uygun şekilde yapılmadı. Adli Tıp Kurumu'nda devam eden işlemlerde delil karartıldığına dair ciddi şüpheler oluştu. Soruşturmada 2 başsavcı, 4 savcı değişti. Video kayıtlarında ateş ettiği görülen 4 polis ise şüpheli olarak dinlenilmedi. Avukatların talepleri dikkate alınmadı. Kısacası Devlet, bu cinayeti örtmek için elinden gelen her şeyi yaptı.

Av. Tahir Elçi, barışa ve kardeşliğe adanmış bir hayata yakışır şekilde son nefesini vermeden önce Diyarbakır Dört Ayaklı Minare'nin altında "Savaşlar, çatışmalar, operasyonlar bu alandan uzak dursun" demişti.

Bizler, Tahir Elçi'nin dostları ve meslektaşları olarak arkadaşımızın bu son sözlerini bir vasiyet olarak kabul ediyoruz. Onun insan haklarına saygılı, demokratik bir ülkede yaşama arzusunu gerçekleştirene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. 

Av. Tahir Elçi cinayeti dosyasını, hayatı boyunca çözülmesi için çabaladığı faili meçhuller arasına yazdırmayacağız.

Av. Tahir Elçi'yi ölümünün dördüncü yılında saygı ve rahmetle anıyoruz."