Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki bir iş hanına yerleşerek burayı kendilerine üs bölgesi çevirdikten sonra vatandaşlardan zorla haraç aldıkları belirlenen organize suç örgütüne yönelik 

Diyarbakır merkezli 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, liderliğini Umut Ö.’in yaptığı 33 çete üyesi yakalandı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekiplerinin de katılımıyla gerçekleşen operasyonda, çete üyelerinin ev ve işyeri adreslerine düzenlenen baskınlarda 14 ruhsatsız tabanca, 2 otomatik silah ve 2 pompalı tüfek de ele geçirildi.

Teknik ve fiziki takiple uzun zamandır izlendikleri belirlenen bazı çete üyeleri de Ankara, Bingöl, Antalya, Aydın, Bursa, Çorum ve Kahramanmaraş’taki adreslerine düzenlenen operasyonlarla yakalandı.

İLLEGAL FAALİYETLERİNİ İŞ HANINDAN YÜRÜTMÜŞLER

Çok sayıda mağdur-müştekinin de yer aldığı soruşturma kapsamında çete üyelerinin özellikle Sur ilçesindeki esnafların işyerlerine el koymaya çalıştıkları, kendilerine karşı direnen ve haraç vermeyi reddeden esnafların işyerlerini kurşunlattıkları, işyerlerini boşaltmaları yönünde ölümle tehdit ettikleri bildirildi. 

Çete üyelerinin Sur ilçesindeki bir iş hanına yerleşerek tüm yasadışı illegal faaliyetlerini buradan organize edip esnaflara korku ve baskı uygulayarak haksız menfaat temin ettikleri tespit edildi.

SÖZDE MAHKEME KURUP ARABULUCULUK YAPMIŞLAR

Çete üyelerinin yasadışı eylem ve faaliyetlerinde polisin dikkatini çekmemek, teknik takibe yakalanmamak ve daha az ceza alacakları veya tutuklanmayacakları gerekçesiyle küçük yaştaki çocukları Sur esnafına karşı kurşunlama, yaralama ve tehdit eylemlerinde kullandıkları belirlendi. 

Çete üyelerinin cebir, şiddet, tehdit ve baskıyla tehdit ettikleri, haraç aldıkları ve işyerlerini kurşunlattıkları esnafları şikayetlerinden vazgeçirdikleri, bu şekilde Sur ve Diyarbakır genelinde isim yapmaya çalıştıkları öğrenildi.

Çete üyelerinin ayrıca aralarında husumet bulunan esnaf veya yasadışı illegal gruplar, tefeciler, alacak-verecek mevzularında grupların aralarındaki anlaşmazlıklara müdahil oldukları, sözde cemaat adı altında toplanarak mahkemeler kurup arabuluculuk yaptıkları, karar verdikleri ve bu şekilde taraflardan maddi menfaat temin ederek kamu düzenini bozmaya çalıştıkları bildirildi.

SORGULARI KOM ŞUBEDE DEVAM EDİYOR

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde sorguları devam eden çete üyelerinin gözaltı süresinin dolmasından sonra, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olmak, cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, silahla tehdit, birden fazla kişi ile silahla yağma, konut ve işyeri dokunulmazlığını ihlal, 6136 Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet” suçlarından adliyeye sevk edilecekleri bildirildi. (Sözcü)