Taslaktaki, ‘Yargının Bağımsızlığı, Tarafsızlığı ve Saydamlığının Güçlendirilmesi’ amacı kapsamında yüce divan yargılamasına etkin bir kanun yolu incelemesi getiriliyor. Bu bağlamda askeri mahkemeler ve savcılıklar da gözden geçirilerek bu alanlarda birtakım değişiklikler uygulamaya konulacak.


Askeri yargıda da istinaf yargılaması, taslağın öngörülerinden biri olarak dikkat çekerken taslak gereği, askeri mahkeme binalarının da askeri yasak bölge dışına çıkartılması kararı alındı. (hukukihaber.net


Disiplin mahkemeleri disiplin kurulu oluyor
Askeri mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi için başta soruşturma emri prosedürünün kaldırılması gibi bazı tedbirler alınacakken askeri ceza ve usul mevzuatı olmak üzere askeri yargı ile ilgili tüm mevzuatın gözden geçirilmesi ve disiplin mahkemelerinin disiplin kurulları haline getirilmesi kararlaştırıldı.


Terfi sistemi geliştirilecek
Yeni yargı reformu taslağıyla birlikte hâkim ve savcıların terfi sistemi de geliştiriliyor. Buna göre terfi sisteminin geliştirilmesi için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından bir çalışma yapılacak. Ayrıca yargı mensuplarının terfi sistemi de geliştirilecek. 


Hâkim ve savcıların örgütlenme özgürlüğünün geliştirilmesi de taslakta yer alan konulardan biri. Taslakta, yargıda örgütlenme özgürlüğü konusundaki tartışmaların engellenmesi için örgütlenme özgürlüğünün yasal güvenceye kavuşturulması öngörülüyor. 


Tüm mahkeme kararlarına erişim sağlanacak
Ayrıca yüksek mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri ve ilk derece mahkemelerinde faaliyet raporlarının hazırlanması sağlanacakken bu sayede yargıda daha şeffaf bir sistem oluşturulabilmesi hedefleniyor. Yargı mensuplarının etik ilkelerinin tüm yargı aktörlerinin katıldığı ortak bir zeminde belirlenmesi ve ilan edilmesi de sağlanacakken kişisel verilerin korunması kaydıyla tüm mahkeme kararlarına herkesin erişiminin sağlanmasına olanak tanınacak. (hukukihaber.net)