HSYK, başsavcılarla röportaj yapılmasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Kurulun kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla soruşturmalarla ilgili açıklamalar üç şekilde yapılabilecek. Cumhuriyet başsavcısının bilgilendirilmesi koşuluyla açıklamayı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca basın sözcüsü olarak görevlendirilen Cumhuriyet savcısı tarafından; görevlendirme yapılmayan yerlerde yazılı olarak Cumhuriyet başsavcısı tarafından; kamuoyunun doğrudan bilgilendirilmesinin yararlı olacağı değerlendirilen durumlarda da sözlü açıklama yapılmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gereken ve açıklama yapılmasının zorunlu ve acil olduğu durumlarda; medya kuruluşlarına telefonla bağlanmak ya da ilgili programa bizzat katılmak suretiyle bilgi verilmesi; ancak röportaj ve söyleşi gibi önceden planlanabilen hususlarda kuruldan izin alınması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu kapsamda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla zorunlu ve acil durumlarda Kurulumuz'dan izin alınmaksızın ilgili Cumhuriyet başsavcıları tarafından kamuoyuna gerekli açıklamalar yapıldığı gibi, medya kuruluşlarının hakim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj ve söyleşi talepleri de Kurulumuz'ca değerlendirilmiştir. Genelgenin kabulünden günümüze kadar medya kuruluşlarının hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj yapılması yönündeki pek çok talepleri soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi ve kişilik haklarının korunması ilkeleri çerçevesinde röportaj konusunun spesifik olay ve şahıslarla ilgili olmaması şartıyla Kurulumuz'ca kabul edilmiş olup, belirtilen ilkeleri zedeleyebilecek bazı talepler ise uygun görülmemiştir.

Habere konu olan Cumhuriyet başsavcısı ile röportaj yapılmasına ilişkin talep, belirtilen ilkeler çerçevesinde konu itibariyle uygun görülmediğinden reddedilmiştir. Kurulumuzun bu konudaki tutarlı uygulamasında herhangi bir değişiklik olmadığı gibi, Cumhuriyet Başsavcılarına röportaj yasağı getirildiği yönündeki haberler de gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan haberlerin aksine; soruşturmalar ile ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinin önlenmesi ve kamuoyunun kaynağından doğrudan bilgilendirilmesi amacı ile adliyelerde basın sözcülüğü uygulamasının kurumsallaşması için 'Basın Sözcülüğü Projesi' kapsamında Kurulumuz'ca gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir." denildi.(Cihan)


T.C. 
HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU


BASIN AÇIKLAMASI 


Bazı basın yayın organlarında yapılan, “HSYK’dan başsavcılara röportaj yasağı” başlıklı haberler nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

 Kurulumuz tarafından 18.10.2011 tarihinde kabul edilen “Soruşturmanın gizliliği ve basının bilgilendirilmesi” başlıklı 33 nolu genelge ile “…kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla soruşturmalarla ilgili açıklamaların Cumhuriyet başsavcısının bilgilendirilmesi koşuluyla Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca basın sözcüsü olarak görevlendirilen Cumhuriyet savcısı; görevlendirme yapılmayan yerlerde ise Cumhuriyet başsavcısı tarafından yazılı ya da kamuoyunun doğrudan bilgilendirilmesinin yararlı olacağı değerlendirilen durumlarda da sözlü açıklama yapılması” uygun görülmüştür.
 
Yine anılan Genelgede “Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gereken ve açıklama yapılmasının zorunlu ve acil olduğu durumlarda; medya kuruluşlarına telefonla bağlanmak ya da ilgili programa bizzat katılmak suretiyle bilgi verilmesi; ancak röportaj ve söyleşi gibi önceden planlanabilen hususlarda Kuruldan izin alınması” gerektiği belirtilmiştir.
 
Bu kapsamda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla zorunlu ve acil durumlarda Kurulumuzdan izin alınmaksızın ilgili Cumhuriyet başsavcıları tarafından kamuoyuna gerekli açıklamalar yapıldığı gibi, medya kuruluşlarının hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj ve söyleşi talepleri de Kurulumuzca değerlendirilmiştir.
 
Genelgenin kabulünden günümüze kadar medya kuruluşlarının hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj yapılması yönündeki pek çok talepleri soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi ve kişilik haklarının korunması ilkeleri çerçevesinde röportaj konusunun spesifik olay ve şahıslarla ilgili olmaması şartıyla Kurulumuzca kabul edilmiş olup, belirtilen ilkeleri zedeleyebilecek bazı talepler ise uygun görülmemiştir.
 
Habere konu olan Cumhuriyet başsavcısı ile röportaj yapılmasına ilişkin talep, belirtilen ilkeler çerçevesinde konu itibariyle uygun görülmediğinden reddedilmiştir. Kurulumuzun bu konudaki tutarlı uygulamasında herhangi bir değişiklik olmadığı gibi, Cumhuriyet başsavcılarına röportaj yasağı getirildiği yönündeki haberler de gerçeği yansıtmamaktadır.
 
Yapılan haberlerin aksine; soruşturmalar ile ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinin önlenmesi ve kamuoyunun kaynağından doğrudan bilgilendirilmesi amacı ile adliyelerde basın sözcülüğü uygulamasının kurumsallaşması için “Basın sözcülüğü” projesi kapsamında Kurulumuzca gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.