Tüm bankalar ihtiyaç kredisi başvuru işlemlerinin ardından bu başvuruları değerlendirme sürecine başlamaktadır. İhtiyaç kredisi değerlendirme sürecinde ele alınan bazı dinamikler bulunmaktadır. Bankalar tarafından belirlenmiş şartlara uygun olmayan her bir kredi başvurusu reddedilmektedir. Eğer bankaların belirlemiş olduğu şartlar uygun bir şekilde yerine getirilmiş ise kredi başvurularına onay verilmekte ve talep edilen kredi miktarı bu onayın ardından tüketicilerin banka hesaplarına aktarılmaktadır.

Eğer bir kredi başvurusunda bulunduysanız ve başvurunuz reddedildi ise kredi başvurusu neden olumsuz sonuçlanır sorusunun yanıt aranmaktadır. Kredi başvurusunun burayı reddedilmesinin sebepleri şöyle sıralanmaktadır;

Yanlış ve Eksik Belge Gönderme

Her bir ihtiyaç kredisi başvuru sürecinde belirli bazı belgeler talep edilmektedir. Bu belgeler kredinin türüne ve bankalara göre değişiklik göstermektedir. Eğer bankaların talep etmiş olduğu başvuru belgelerinde yanlış veya eksik bir belge bulunuyorsa kredi başvurunuz henüz işleme alınmadan reddedilecektir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak için istenilen tüm belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde bankaya ulaştırılması önem taşımaktadır.

Kredi Raporunuzu Kontrol Edin

Kredi raporu aynı zamanda kredi notu demektir. Bireysel temel ihtiyaç kredisi Başvurusunda bulunmadan önce kredi raporunuzu kontrol etmek başvurunuzun nasıl sonuçlanacağı konusunda bir fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Kredi notu bir çeşit güven endeksidir. Bireyler için kredi, kredi kartı ve kredi mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıkları, borçlanma durumları ve limitleri değerlendirmeye alınmakta ve bu değerlendirme sonucunda bir kredi raporu oluşturulmaktadır. Ve bankalar bu kredi raporu doğrultusunda kredi onayını gerçekleştirmekte veya reddetmektedir.

Kredi Skorunuzu Yükseltin

Kredi başvurusu olumsuz olursa ne olur sorusuyla karşı karşıya kalmadan önce bir ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmadan bankanın sizlere nasıl bir yanıt vereceğini tahmin edebilirsiniz. Bunun için kredi skoru büyük önem taşımaktadır. Eğer kredi skorunuz riskli bir aralıkta yer alıyorsa ihtiyaç kredisi başvurusu yapmadan önce kredisi konumunuzu yükseltmeniz tavsiye edilmektedir.

Kredi skorunuzu etkileyen en önemli detay ödeme düzeniniz ve tüm bankalar nezdinde sahip olduğunuz risk miktarıdır.

Kredi Kartı Almayı Göz Önünde Bulundurun

Kredisi skorunuz bankalarda bulunan kredi, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki ödeme alışkanlıklarınıza, borç durumlarınıza, borç limitlerinize göre değerlendirilmektedir. Dolayısıyla kredisi kolunuzu yükselten bilmenin en hızlı yollarından birisi kredi kartı kullanmaktır. Düşük limitlerde edineceğiniz bir kredi kartını düzenli bir şekilde kullandığınızda ve ödemelerini düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğinizde kredi skorunuz yükselecektir. Bu yükselişin ardından düşük faizli ihtiyaç kredisi başvurunuzu gerçekleştirmeniz en doğru adım olacaktır.

Aynı Anda Çok Bankaya Başvurmayın!

İhtiyaç kredisi kapsamında yapmış olduğunuz başvuruları almış olduğunuz ret yanıtları bundan sonra yapacağınız kredi başvuruları için önem teşkil eden bir noktadır. Bu tür bir olumsuzluğun önüne geçebilmek için aynı anda farklı birçok bankaya başvuru yapmanız tavsiye edilmemektedir. Yapmış olduğunuz tüm kredi başvuruları tek bir merkezde değerlendirmeye alındığı için aynı anda gerçekleştirdiğiniz farklı banka başvuruları siciliniz için olumsuz bir etki gösterecektir.

Kara Listede Olabilirsiniz

Artık halk arasında daha yaygın şekilde bilinen kara liste bankacılık faaliyetlerini önemli düzeyde etkilemektedir. Daha önce kullanmış olduğu kredi ve kredi kartlarında düzensiz ödemeler gerçekleştiren ve bu ödeme aksaklıkları nedeniyle icra sürecine maruz kalan tüketiciler bankaların kara listesinde yer almaktadır. Ve bankaların kara listesinde olan hiçbir tüketici hiçbir surette kredi kullanamamaktadır.

Eğer bankaların kara sitesinde bulunuyorsanız bir kredi başvurusu yapmanız doğru bir hamle olmayacaktır. Öncelikli olarak kara listeden çıkarak ilk etapta düşük riskli gruptan yer almanız ve daha sonra skorunuzu daha da iyileştirerek onaylılar listesine girmeniz gerekmektedir.

Kredi ve Kredi Kartı Borçlarının Gelirine Oranlı Olmaması

Bankalara başvurmuş olduğunuz ihtiyaç kredileri değerlendirmeye alınırken bankalarda bulunan toplam borcunuz ve belgelendirebildiğiniz gelir arasında bir denge olması gerekmektedir. Bankalar yapılan her bir kredi başvuru dosyasını değerlendirirken kredi ve kredi kartı borçlarınızın gelirinize oranlı olmasını araştırmaktadır. Dolayısıyla bir ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunurken kredinizin reddedilmesi için mevcut borç ve gelir durumunuza göre makul ölçülerde bir kredi talebinde bulunmanız önemlidir.

Kredi Başvurum Onaylanmazsa Ne Yapmalıyım?

Eğer bir kredi başvurusunda bulunduysanız ve bu kredi sonucunda ret yanıtı aldıysanız bu durumda takip etmeniz gereken bir süreç bulunmaktadır. Bugün bankalardan ret onayı alan tüketiciler doğru hamleler ile bir sonraki başvurularını olumlu bir sürece çekilebilmektedir.

“Kredi başvurusu reddedildi ne yapmalıyım?” sorusu ise pek çok kullanıcının cevabını merak ettiği bir soru.

Öncelikli olarak bilmeniz gereken en önemli detay bir kredi başvurusu yaptığınızda ve talebiniz reddedildiğinde kredi başvurusu silme ve tekrar başvuru yapabilme süreci için 180 güne ihtiyacınız olacaktır. Dolayısıyla kredi başvurunuz onaylanmadığında bir sonraki başvuru için eksik noktalarda kendinizi tamamlıyor olmanız büyük önem taşımaktadır.

Kredi başvurunuz onaylanmazsa bunun öncelikli nedeni kredi skorunuzun düşük olması olacaktır. Dolayısıyla bir sonraki başvurunuzun onaylanabilmesi için kredi skorunuzu geliştirmeniz ve yükseltmeniz tavsiye edilmektedir.