Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)

Büyükşehir Belediyesi, 10 yıl boyunca Aquapark projesi sözleşmelerinin yarattığı hukuki sorunlar nedeniyle, Bornova Erzene Mahallesi'ndeki alanı değerendiremedi. Hukuki girdaptan kurtulduktan sonra 2010 yılı Kasım ayında içinde Buz Pateni Salonu da bulunan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı hizmete açıldı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi bu kez de proje maliyetinin 3.5 katı tutarında para ödemek zorunda kalacağı hata yaptı. Projenin yapımı sürecinde hukukta ‘özel mülkiyete kamulaştırmasız el atma’ diye adlandırılan durum yaşandı, projenin bir kısmı özel mülkiyete ait arsada yapıldı. Amfitiyatro arkasındaki alanı kapsayan arazinin hak sahibi 11 hissedar, açtıkları 4 ayrı ‘alacak, tapu iptali ve tescil, kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan tazminat’ davasında 12'şer bin TL talep etti. Dört ayrı dava İzmir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde birleştirildi.

MAHKEME BELEDİYEYİ HAKSIZ BULDU
Hakim, toplam 245 bin metrekare üzerinde kurulu projede mülk sahiplerine ait 74 bin 688 metrekarelik arazinin bir bölümüne kamulaştırmasız el atıldığına karar verdi. Yapılan keşiflerde, arazinin bir kısmının iş makineleriyle düzeltilerek doğal yapısının bozulduğu, özellikle amfitiyatro inşaatının bir kısmının özel arazi içinde yapıldığı da bilirkişi raporunda yer aldı.
Mahkeme, imar planında rekreasyon alanı, ağaçlandırılacak alan ve açıkhava tiyatrosu içinde kalan söz konusu arazinin, kalan kısımlarının davacı mülk sahipleri tarafından kullanımlarının engellendiğini belirledi. Bu nedenle davacıların arazideki paylarına düşen miktarların ayrı ayrı iptali, davalı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına tesciline, karar verdi.

82 MİLYON LİRA DEĞER BİÇİLDİ
Dava konusu taşınmazın değeri 82 milyon 156 bin 800 TL olarak tespit edildi. Buna karşın davacıların 12'şer bin TL talep etmesini dikkate alan hakim, şimdilik bu miktarın yasal faiziyle birlikte Büyükşehir Belediylesi'nden alınıp hak sahiplerine, verilmesine karar verdi. Hakim, davacıların fazlaya ilişkin haklarının, yani 82 milyon 156 bin 800 TL'nin kalan kısmının saklı tutulmasına hükmetti.
İzmir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını, Büyükşehir Belediyesi 82 milyon TL'yi yüksek, davacılar ise düşük buldukları için temyiz etti. Son kararı Yargıtay verecek. Davacıların Avukatı Suat Sert, “Yargıtay'ın kararı onamasını bekliyoruz. Onamadan sonra Büyükşehir Belediyesi'ne aradaki farkın ödenmesi için dilekçe vereceğiz. Hak sahipleri paralarını mutlaka alacak” dedi.